Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Gyógyulás

Tudtad? Ezért festik át a fehér falakat színesre egyre több kórházban

2024. május 01.

3 perc olvasás

ELLE

fehér falak kórház falszín
Tudtad? Ezért festik át a fehér falakat színesre egyre több kórházban
© Shutterstock

A kórházban a fehér falak a megszokottak, de ez szépen lassan változhat. 


A kromoterápia az orvostudomány egyik ága, amely a színeken keresztül történő gyógyítással foglalkozik. Ez egy olyan koncepció, amely tényekkel több mint bizonyított, és valójában egyetlen épület sem lehet teljesen működőképes és megfelelő, ha nem optimálisan van kialakítva és berendezve. Most pedig a titok is kiderült, hogy a kórházakban, miért térnek át a fehér falakról a színesekre. 

Az egészség érdekében bármit

Az egészség a színekben is benne van. Ez évszázadok óta ismert tény. Nem meglepő, hogy a színek képesek felgyorsítani a szívverést, kiegyensúlyozni az idegrendszert és szabályozni a testhőmérsékletet. Másképp megfogalmazva: a színek érzelmileg és fizikailag is hatnak ránk. Ez azért van így, mert a szín önmagában nem létezik, hanem az elme hatása, egy vizuális érzékelés, amely az agyban akkor jön létre, amikor egy tárgyról visszaverődő fényt lát. A szín hullámhossza és frekvenciája az, ami miatt egyik vagy másik színt látjuk. A retina felfogja a hullámhosszokat, és idegjeleket küld az agyba, így generálva a szín érzékelését. A kromoterápia alapja tehát  az egészség javítása a színek segítségével.

Ezt kell tudni a színekről

A legtöbb kórházban a fehér falak dominálnak. Manapság azonban már  a zöld, a kék vagy a világosszürke árnyalatok is megjelennek. Ezek a színek mind segítenek a betegeknek abban, hogy jobban érzékeljék, hol vannak, és a gyógyulást is elősegítik. 

A kék színt azért szeretjük annyira, mert csökkenti a hőmérsékletet és a vérnyomást, lassítja a pulzust és a légzést. Hajlamos ellazítani az elmét, és csökkenti a stressz és a szorongás tüneteit. Éppen ezért például a várótermekben tökéletes választás, de a rendelőkben is. A zöld szín pedig azáltal, hogy nyugalmat és frissességet hoz, a természetbe repíti az elmét, az emberi idegrendszer számára a legnyugtatóbb színnek tartják. A citromsárga szín pedig mivel a naphoz kapcsolódik, képes optimizmust, fényt és meleget sugározni. Szintén az egészségre pozitív hatással van a rózsaszín, valamint a jól bevált fehér is.

A szakértők szerint azonban a piros, a sötétszürke és a narancssárga színeket egy kórházban, mert inkább stresszt és szorongást okozhatnak. Szintén kiemelik, hogy a citromsárga színt soha nem szabad újszülött- és szülészeti osztályokon használni, mivel a csecsemőket jobban sírásra készteti.

Via

 

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves