Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

ROYAL BUSINESS

III. Károly egy TV showban újított fel egy elhanyagolt birtokot, hogy a helyi közösség javára fordítsa

2022. december 08.

2 perc olvasás

Kovásznai-Szász Réka

felújítás birtok tv dokumentumfilm Károly király
III. Károly egy TV showban újított fel egy elhanyagolt birtokot, hogy a helyi közösség javára fordítsa
© Getty Images / Andrew Milligan

III. Károly király nagyszabású beruházását az ITV kamerái követték egy évtizeden keresztül.


III. Károly király sosem sajnálta a kemény munkát rászánni egy pusztulásnak indult birtok felvirágoztatására: saját Highgrove-i birtokán és ezúttal Skóciában, a Dumfries birtokon is csodát tett az egykori walesi herceg odaadása. 

A király 2007-ben 45 millió fontért vásárolta meg az elhanyagolt házat és a hozzátartozó lepusztult területet, abban a reményben, ha megőrzi az ottani értékeket, az munkát, megélhetést biztosít majd a közeli település, Ayrshire lakói számára. A restaurálási, felújítási és újjáépítési munkákat az ITV kamerái követték közel 10 éven keresztül és egy órás dokumentumfilmben mutatták be november 30-án Royal Grand Design címmel.


„Szerettem volna változást hozni a környékre. Nagyon magas volt itt a munkanélküliség és rossz volt az emberek általános egészségügyi állapota, a lelkiről nem is beszélve” 

– mondja Károly király.  

A nagyszabású kezdeményezés során elsőként a főépületet újították fel benne számtalan felbecsülhetetlen értékű Chippendale bútort és egyéb, eladástól megmentett antik kincset restaurálták.

A munka magában foglalta Európa egyik legnagyobb, fallal körülvett kertjének életre keltését is, valamint kertészeti és oktatási központ kialakítását, szakácsiskola, textilközpont és kalandjátszótér megnyitását. 

III. Károly király a dokumentumfilmben arról is beszélt, reméli, még talál ehhez hasonló területet, amit felújíthat, mert látja, hogy ez mennyit ad a közösségnek.

“Vágyom arra, hogy ezt a modellt az ország más részein is használhassam, ahol tudom, hogy nagy hatással lehet az emberek életére és megélhetésére, valamint egész jövőjükre és családjuk jövőjére is, ami számomra fontos”

– mondja Károly.

Via
 

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves