Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

REND A LELKE

Így szabadulhatsz meg minden felesleges dolgodtól a japánok módszerével

2024. február 02.

3 perc olvasás

Kovásznai-Szász Réka

lakberendezés takarítás rendszerezés szelektálás Konmari
Így szabadulhatsz meg minden felesleges dolgodtól a japánok módszerével
© Shutterstock

Szelektálj japán módra és megváltozik az életed!


Ha te is azok közé tartozol, akik újévi fogadalomként elhatározták, kiszelektálják a felesleges cuccaikat, hogy egyszerűbbé tegyék a környezetük, van néhány tippünk, hogyan fogj neki! A japánok mesterei a rendrakásnak és takarításnak, érdemes tőlük ellesni néhány módszert. Íme az 5 legnépszerűbb “iskola”!

1. “Ma”

A “Ma” filozófia Japánban a tér tudatos használatát hirdeti, amely az ürességet épp úgy értékeli, mint a teljességet. Vagyis jelentősége van a nyitott, üres tereknek, melyek kiegyensúlyozzák a berendezett zónákat. A túlzsúfoltság a Ma ellensége, hiszen nem hagy teret sem a mozgásnak, sem az energiák szabad áramlásának.

2. Konmari

Talán a legnépszerűbb japán rendszerezési módszer a Marie Kondo által kigondolt Konmari, ami az alapján ítéli meg egy tárgy, bútor létjogosultságát az otthonunkban, hogy örömöt okoz-e a léte, segíti-e a boldogabb életünk. Ha nem, hálával el kell engedni. Az így minimálisra csökkentett cucchoz külön rendszerezési metódust is ad, például a ruhák hajtogatási technikáját.


3. Danshari

Ezt a minimalista módszert Hideko Yamashita találta ki, és a neve három japán szóból áll össze:

Dan: Ez a rész a folyamat kezdte, amikor megszabadulunk az anyagi javakhoz való kötődéstől.

Sha: Ezután ténylegesen  megszabadulunk azoktól a tárgyaktól, amelyeket a 'dan' szakaszban szükségtelennek ítéltünk.

Ri: Végül egy olyan gondolkodásmód kialakítása a cél, amely a tapasztalatokat és a kapcsolatokat értékeli az anyagi javak helyett.


4. Oosouji

Az Oosouji takarítási és szervezési technika, amellyel megtisztulva köszönthetjük az újévet, nemcsak az otthonunkban, de az elménkben is. Első lépésként szobánként haladjunk a takarítással, újrahasznosítva vagy kidobva azokat a tárgyakat, amelyekre már nincs szükségünk. Majd takarítsunk olyan helyeken is, amik nehezen elérhetőek és gyakran elhanyagolt területek. Végül rendezzük át úgy az otthonunk, hogy minden funkciónak maximalizáljuk a hozzáférhetőségét és a helyét. 


5. 5S módszer

Az 5S módszer öt japán szót képvisel, amelyek mindegyike "S" betűvel kezdődik:

Seiri: Szabaduljunk meg azoktól a dolgoktól, amelyekre nincs szükségünk, csak azt tartsuk meg, ami elengedhetetlen!

Seiton: Logikusan és hatékonyan rendszerezzük a megmaradt dolgokat!

Seiso: Tisztítsunk meg mindent alaposan! 

Seiketsu: Találjuk meg az egyszerű módját az otthonunk hosszú távú rendszerezésének! Például szabványosított takarítási renddel, szabályokkal, amiket be kell tartani. 

Shitsuke: Ragaszkodjunk ezekhez a szokásokhoz, amíg bevettnek nem érezzük őket!

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves