Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Polgár Judit © Polgár Judit hivatalos
Polgár Judit
nemzetközi sakknagymester

A sakktörténet legjobb női sakkozója, a Sakkpalota és a SakkTesi Program megalkotója. A Play Magnus Group oktatásügyi, valamint a „Sakk az oktatásban” projektek jószolgálati nagykövete. 

1989-ben, 12 évesen vette át a vezetést a felnőtt női világranglistán, amely 26 évig az ő nevével kezdődött. 14 évesen csapatban már kétszeres női sakkolimpiai bajnok volt (1988, 1990), később a magyar férfi csapat tagjaként két ezüstérmet szerzett (2002, 2014). 15 éves és 4 hónapos korában férfi nemzetközi nagymester lett, amivel megdöntötte Bobby Fischer rekordját. 1999-ben a negyeddöntőig jutott Las Vegas-i világbajnokságon, 2005-ben San Luisban a férfi világbajnoki címért játszott. Az abszolút világranglistán 2004-ben a 8. helyen állt. Ő az első és máig az egyetlen top 10-es női sakkozó. 2011-ben a férfi Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett.
Klasszikus, rapid vagy villámjátszmában tizenegy világbajnokot győzött le. 
 
2014-es visszavonulása óta a nevét viselő alapítvány vezetőjeként az általa szervezett Világsakkfesztivál révén a sportág nemzetközi népszerűsítésével, könyvírással, valamint a szakértők és pedagógusok bevonásával óvodás- és iskoláskorúak számára kidolgozott Polgár Judit Módszer (ezen belül a Sakkpalota és a SakkTesi Program) fejlesztésével foglalkozik. Szemináriumi és TED-előadó, kiemelt nemzetközi versenyek szakkommentátora.  
A Polgár Judit Sakk Alapítvány alapvető küldetésének tekinti a társadalmi fejlődést, úttörő szerepet vállal az oktatás, a sport, a tehetséggondozás, a készségfejlesztés, valamint a társadalmi felzárkóztatás terén. Az Alapítvány célja a kreativitás és a tudás fejlesztése.
 
Polgár Judit Caissa (Sakk Oscar), Európai Sakk Legenda és Prima Primissima díjas, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Testnevelési Egyetem díszdoktora, Budapest díszpolgára, a World Chess Hall of Fame tagja. 
Házas, két gyermek édesanyja.

ELLE AWARDS 24

Az Elle Awards jelölőbizottsága kivétel nélkül csak olyan nőket választott, akik munkásságukkal, elért eredményeikkel példát mutatnak - és nem csak nőknek. A listában lesznek ismerős és új arcok is, mi viszont azt gondoljuk, ebben a csapatban mindenki megérdemli a hírnevet.

Váltsuk a kiugró teljesítményeket valóra Az ELLE Awards banki partnere a kiválóság támogatásában

ELLE-díj további jelöltjei

Kérjük szavazatod leadásához add meg email címed:

Köszönjük! Szavazatodat rögzítettük.

további kategóriák megtekintése