Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Irritáció

Ezért mosd ki az új ruháidat mindenképp, mielőtt felvennéd őket

2022. július 19.

2 perc olvasás

ELLE
ruha mosás tisztítás új ruha vegyszer bőrirritáció
Ezért mosd ki az új ruháidat mindenképp, mielőtt felvennéd őket
© Shutterstock

Bármennyire is tetszik az adott ruha, sose vedd fel úgy, hogy előtte nem mostad ki!


A turkálós szerzeményeknél egyértelmű, hogy először a mosógépben landolnak, ám az újonnan vásárolt ruháknál sokan egyből szeretik felavatni a darabokat. Pedig csúnya bőrkiütés lehet a vége a türelmetlenségnek.

A varrodától az üzletek polcaiig a ruhák hosszú utat tesznek meg, sok kézen mennek keresztül és többen felpróbálják őket, ami már önmagában is indokolja azt, hogy csak egy alapos mosás után ajánlatos viselni őket. A raktárak, illetve a szállításhoz használt eszközökön szintén nem mindig a legjobbak a higiéniai feltételek, így hiába tűnnek ránézésre tisztának a ruhák, többféle mikroszkopikus szennyeződés is lehet rajtuk.

Arról nem is beszélve, hogy az anyagok színezéséhez használt festékek és egyéb vegyszerek maradványai is megtalálhatóak az új ruhákon, amik közvetlenül a bőrrel érintkezve irritációt válthatnak ki.

Mosógépbe vele!

Minél messzebbről érkezik egy ruhadarab, annál inkább szükséges különféle kémiai kezeléseknek alávetni, így elkerülve azt, hogy a szállítás során gyűrődjön, bepenészedjen vagy egyéb sérülés keletkezzen rajta. Ehhez a leggyakrabban formaldehidszármazékokat vagy fenolokat használnak, amelyek a bőrre kerülve könnyen viszketést, kipirosodást, kiütéseket okozhatnak.

A New York-i Egyetem kutatása is alátámasztotta, hogy az üzletek polcain található ruhadarabok baktériumterhelése magasabb a hétköznapi tárgyakénál – a potenciálisan veszélyek kórokozók főleg a hónalj- és a fenékvarrás mentén mutatták ki a szakértők.

Épp ezért bármennyire is türelmetlen vagy, hogy felavathasd az új szerzeményedet, sose spórold meg az első viselés előtti mosást. Tanulmányozd át a címkét, és az előírásoknak megfelelően tisztítsd ki a ruhát, mielőtt felvennéd! Ugyanez igaz az ágynemű- és párnahuzatokra is. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves