Tradicionális hazai íz némi modern finomsággal ötvözve – íme egy bejgli egy elismert magyar séf konyhájából.
Ötvös Zsuzsanna, a Laurel Budapest cukrászséfjének karácsonyi receptje következik.
„Nagyon szeretek játszani a sós és édes ízek keverésével, kipróbálni azt, ahogy a két íz találkozásából valami meglepő, izgalmas születik. Így jött létre ez a bejgliváltozat is. A töltelék alapja házilag sütött friss, ropogós kacsatepertő és sűrű, 100%-os szilvalekvár. A két fő összetevő mellé még mandulaliszt (finomra őrölt mandula) kerül, ami segít felvenni a kacsatepertő zsírosságát. Alapvetően nem vagyok édesszájú, így ebben a bejgliben azt szeretem különösen, hogy főleg a tepertő sóssága és a szilvalekvár savai dominálnak az enyhén édeskés tészta mellett” – mondja Zsuzsanna.
Hozzávalók két kisebb rúd bejglihez:
Élesztős, omlós tészta:
Töltelék:
Elkészítés:
A tésztával kezdjük. A liszteket, az élesztőt, a porcukrot, a sót és a kockára vágott hideg vajat és zsírt konyhai robotgép keverőlapátjával morzsásra dolgozzuk. Ekkor hozzáadjuk a tojássárgáját és a tejet, és a gép dagasztókarjával egynemű tésztává dagasztjuk. Két egyenlő részre osztjuk, és folpackba csomagolva hűtőben pihentetjük egy órán keresztül.
A töltelékhez hűtőhideg kacsatepertőt érdemes használni. A tepertőt S késes aprítógépben darabosra aprítjuk. Fontos, hogy ne készítsünk belőle egynemű tepertőkrémet, maradjanak benne harapható, nagyobb darabok. Az összedarabolt tepertőhöz keverjük az összes többi hozzávalót egy szilikonspatula segítségével. A sózásnál érdemes kóstolni a tölteléket: akkor lesz jó, amikor már enyhén sósnak érezzük, ugyanis a tészta fel fog még venni a sósságából. Két egyenlő részre osztjuk a tölteléket is. A tésztát nagyon enyhén lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, majd eloszlatjuk rajta a töltelék felét úgy, hogy körben kb. egy centiméternyi tészta szabadon maradjon. Ha egyenletesen szeretnénk eloszlatni a tölteléket, érdemes két ív sütőpapír között a tésztánál picit kisebb téglalap alakúra nyújtani, majd egyszerűen átfordítani a tésztára. A széleket körben behajtjuk, majd nem túl szorosan feltekerjük a bejglit, és sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük. Ugyanígy megformázzuk a második rudat is.
A bejgliket lekenjük tojássárgájával, majd 45 percre hűtőbe tesszük. Ezután lekenjük fehérjével, és 45 percen keresztül szobahőmérsékleten hagyjuk kelni. Sütés előtt alaposan megszurkáljuk a tetejét és az oldalát saslikpálca segítségével, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Fontos: akkor sem szomorkodunk, ha esetleg kicsit megrepedt, mert úgy is nagyon finom lesz!
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!