Bármilyen ünnepi menüt is tervezel, van néhány alapvető élelmiszer, ami szinte biztosan kell a levesbe, főételbe vagy a desszertbe. Meg persze most, az ünnepi időszakban néhány extra-hozzávalót is megérdemelsz.
Ha nem szeretnél fejvesztve rohangálni karácsonykor a non-stop élelmiszerüzletek között, jobb, ha időben beszerzed azokat a dolgokat, amelyek jól jöhetnek a három nap alatt. Sőt, néhány finomságból még a szilveszteri buliba is elmenthetsz.
A diófélék az ünnepi szezon alapdarabjai, nagyon sok mindenben felhasználhatod őket. Kötelező elemei a süteményeknek, de kandírozhatod, vagy csak úgy, egy szép tálkában felkínálva is remek ropogtatnivaló.
· A kandírozott dióhoz nem kell más, mint 15 dkg dió, 5 dkg kristálycukor és 1 evőkanál vaj. Egy serpenyőbe rakd bele az összes hozzávalót, és folyamatos kevergetés közben 5 percig melegítsd. Ha ezzel elkészültél, gyorsan válaszd szét a diókat egy spatulával, de igyekezz, mert hamar összeragadnak. Ezt ugyanúgy megcsinálhatod mandulával is, és egy átlátszó üvegben szép, karácsonyi ajándék is lehet.
Az biztos, hogy az ünnepek alatt sokkal többet tartózkodsz majd a konyhában, ilyenkor pedig több konyharuhára lehet szükséged. Érdemes olyan ünnepi darabot választani, amit ki tudsz mosni 60°C-on, hogy minden baktérium és szennyeződés kimenjen belőle. Viszont jöhet piros, aranydíszítéses, vagy akár cuki rénszarvasos is.
Nem kell ahhoz Michelin-csillagos séfnek lenni, hogy karácsonykor összedobj egy különleges fogást a vendégeknek. Bármilyen étellel is leped meg a meghívottakat, legyen kéznél néhány klasszikus fűszer: ilyen a fahéj, a csillagánizs, a szegfűszeg, a vaníliarúd, de ha egy közel-keleti vonalat is becsemésznél a menübe, akkor szerezz be egy kis adag szumákot. Ez egy szömörceféle bokor termése szárítva, jellemzően az arab, a török és libanoni konyha fűszere, citrom helyett is gyakran használják. Mehet mártásba, öntetbe vagy páclébe is.
Hónap óta csak ide-oda pakolgatod a textil szalvétákat? Itt az idő, hogy a ritkán használt porcelán szett mellé kikerüljenek a mosható, szépen kivasalt, pamut szalvéták. Az nyugtasson meg, hogy ezzel a lépéssel nem csak egy klasszikus ünnepi asztalt varázsolhatsz szentestére, de a bolygót is véded, mivel kevesebb szemét kerül a kukába.
Nagyon sajnáljuk, de az ünnepek nem a diétáról szólnak, vagyis néhány csábítás bőven belefér. A forró csokoládé egy olyan ital, ami tökéletes passzol abba az idilli képbe, amint a meleg zokniban, pokrócba csavarva nézed a kanapén az Igazából szerelem című filmet. És van még egy rossz hírünk a diétádnak: pillecukros forrócsokoládé por is kapható, sőt sós karamellás is.
Az ünnepi szezonban nyugodtan használhatsz csúcsminőségű olívaolajokat, amelyek isteni ízt kölcsönöznek a salátáknak, előételeknek, de még egy szelet kenyérnek is. Ez lehet akár előétel is, amihez a kenyéren kívül felszolgálhatsz egy sajtválogatást, vagy töltött olívabogyót. Mit szólnál a szardelláshoz, vagy esetleg a citrommal töltött bogyókhoz?
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!