Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

REND A KERTBEN

3 tipp, ami hatásos bevethető vakond ellen

2024. július 09.

2 perc olvasás

ELLE

kert növény vakond
3 tipp, ami hatásos bevethető vakond ellen
© Shutterstock

A vakondok egy pillanat alatt semmissé tehetik hónapok kitartó munkáját, úgyhogy nem baj, ha van a zsebedben pár tipp ellenük. 


Bár nem a legrosszabb állat a vakond, ha a kártevőkről van szó, valljuk be, zavaróak. A földön élő emlős, amely szőrtelen, hegyes orráról és apró szemeiről ismerhető fel, ritkán eszik növényeket, ám híres arról, hogy alagutakat ás, valamint kitépi a virágokat és zöldségeket az udvaron és a kertben. A vakondok által létrehozott alagutak pedig helyet adnak a problémásabb állatoknak, gondoljunk csak pocokra és egerekre.

Honnan tudhatod, van-e vakond a keretedben? 

Egyszerű megállapítani, a te otthonodba beférkőztek-e már a vakondok. Csak ellenőrizd, látsz-e már megemelkedett, vulkán alakú duzzanatot a kertben! A vakondok a nedves, agyagos talajt kedvelik a leginkább, így ebben az időben a legaktívabbak, valamint kora reggel és este. Évszakokat illetően tavasszal és ősszel. Lássuk, milyen praktikákat érdemes bevetned ellenük, hogy megőrizd a rendezett kerted!

Virágok

Ha természetes módszert keresel, amellyel távol tarthatod a vakondokat, akkor a legjobb, ha olyan virágokat ültetsz, amelyek természetes riasztóként hatnak, és távol tartják őket. Ilyen a nárcisz, a körömvirág, és a ricinusbab, amelyek pillanatok alatt elérik, hogy távol maradjanak a kártevők a kertedtől. Ezek ugyanis gyorsan nőnek, csökkentik a talaj nedvességtartalmát, és csökkentik a talajban található kártevők számát. 

Víz az alagútba

Töltsd meg vízzel az alagutakat, amelyeket a vakondok ástak a kertben. Dugj egy tömlőt a lyukakba, és hagyd, hogy az végezze a dolgát! Akár 10-15 perc alatt végére érhetsz ennek a bosszantó problémának. 

Akadályok

Hozz létre föld alatti akadályokat, amelyek más irányba terelik a vakondokat a föld alatti út során. Áss 20 centi mélyre, és helyezz el a földben hálót, méghozzá L alakban. Ez ráveszi majd a vakondokat arra, hogy más irányba folytassák az ásást, lehetőleg a kertedtől messzebb.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves