Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

BDW

Elkezdődött a jubileumi Budapest Design Week

2023. október 06.

7 perc olvasás

ELLE

Budapest Design Week Magyar Formatervezési Díj design Design Management Díj
Elkezdődött a jubileumi Budapest Design Week
© BDW - Mohai Balázs

Kezdetét vette a 20. jubileumi Budapest Design Week, amit a Magyar Formatervezési és Design Management díjak átadásával nyitottak meg. 


Idén már 20. alkalommal kerül megrendezésre a Budapest Design Week. Az október 5. és 15. között látogatható fesztivál az elmúlt két évtized hazai designéletének kiemelkedő tárgyait, eseményeit és pillanatait idézi fel. A hagyományokhoz híven a Magyar Formatervezési és Design Management díjak átadásával nyitották meg ünnepélyes keretek között október 5-én a Néprajzi Múzeumban. A Design Management Díjat idén egy orvosdiagnosztikai eszközöket gyártó cég nyerte. A Magyar Formatervezési Díj elismertjei között lámpacsalád, fogaskerekű vasúti jármű-koncepció, otthoni edzőpad és okosbója is szerepel. 

Ők nyerték idén a Magyar Formatervezési és Design Management díjakat

Idén már 44. alkalommal adták át a Magyar Formatervezési Díjat, melyre az innovatív alkotásokkal tervezők, gyártók, kereskedők, forgalmazók és megrendelők pályázhattak. A korábbi évekhez hasonlóan termék, terv, vizuális kommunikáció és diák kategóriában ítélték oda az elismeréseket. Különdíjat ajánlott fel a pályázaton a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH), a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) Kultúráért és Felsőoktatásért Felelős Államtitkársága, a Magyar Formatervezési Tanács és idén első alkalommal mentorációs különdíjat, az Árkossy Bútor Kft.

A termék kategória Magyar Formatervezési Díját a BOO Studio nyerte, alkotói Lebó Eszter és Kele Ildikó, akik merinói gyapjúból készítenek kötött ruhákat gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Szintén ebben a kategóriában díjazták a Repeta kollekciót, amely Kele Sára és Cserba Anna közös munkája és olyan, hulladéknak minősített anyagok újrafelhasználására épül, mint az építési törmelék vagy akár a dióhéj. Az SZTNH különdíját a RatiNook csomagtérrögzítői érdemelték ki. Megálmodói Laufer Ferenc és Húnfalvi András, a Flying Objects designstúdió alapítói voltak.

A Magyar Formatervezési Díj terv kategóriáját a FOGAS VISION 360°, Molnár Ádám munkája nyerte el, aki új fogaskerekű vasútijármű-koncepciót dolgozott ki a főváros részére. Ebben a kategóriában különdíjat érdemelt Dr. Schultheisz Judit ötletgazda, valamint az együttműködő Co&Co Designcommunication csapata – Hosszú Gergely, Cosovan Tamás, Nagy Richárd, Budai Márton és Buhala Balázs – közös munkája a HUPLE - orvostechnikai mozgásterápiás eszköz és módszer, mely elsősorban koraszülött, idegrendszeri fejlődésükben eltérő vagy mozgásukban eltérő fejlődésmenetű gyermekek diagnosztizálására, kezelésére és fejlesztésére alkalmas.

Vizuális kommunikáció kategóriában a Magyar Formatervezési Díjat a Néprajzi Múzem új arculata kapta, amelyen szintén egy alkotócsoport dolgozott. Kátay Hunor, Németh Sebestyén, Kovács Szilárd, Déri Enikő és Demeczky Nóra több hónapos intenzív műhelymunkát folytattak az intézmény dolgozóival a tervezési folyamat során. Az arculat bármiféle megnevezés nélkül azonosítja az intézményt, a grafikai elemei pedig egyértelműen utalnak a kultúrák és generációk közötti párbeszédre. A Kulturális és Innovációs Minisztérium különdíját a Komp, a 21st Laboratory experimentális tanulmánykötete kapta, amelyet Balla Dóra tervezett.

budapest-design-week-2023
BDW - Mohai Balázs

A Magyar Formatervezési Díj diák kategóriájában Timár Blanka, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatója nyert A\O Lámpacsalád nevű pályamunkájával. A kategória másik díjazottja a Virágnyelven - Népművészet, mint transzgenerációs örökség elnevezésű pályamunka lett, amely Papp Zsófia alkotása. 

A Kulturális és Innovációs Minisztérium Felsőoktatásért Felelős Államtitkárságának különdíjával megosztva ismerték el a NIMUE - vízminőséget monitorozó okosbóját, amely Feil Liza, a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatójának alkotása, valamint Rovó Balázs, a Széchenyi István Egyetem hallgatójának munkáját, a PUPIL szemvizsgáló készüléket.
Szilágyi Nóra, Kristóffy Róbert és Guthy Máté a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatóinak At least - otthoni edzőpad nevű pályamunkája pedig az Árkossy Bútor Kft. mentorációs különdíjában részesült.

A 2009-ben alapított Design Management Díjjal minden évben egy olyan vállalkozást díjaznak, amely hatékonyan építi be a designmanagementet. Idén már 15. alkalommal adák át. Korábban többek között olyan ismert és kiemelkedő szervezetek részesültek az elismerésben, mint a Radnóti Színház, a Hamerli/1861 Kesztyűmanufaktúra Pécs, a Cserpes Sajtműhely, a Julius-K9 és a Panyolium. A 2023-as díjazott a világszínvonalú orvostechnikai eszközöket fejlesztő, gyártó és forgalmazó 77 Elektronika Kft. lett.

A Design Management Díjon a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának különdíját a Minusplus Generáltervező Kft., mint innovatív és fenntartható megoldásokat alkalmazó építésztervező és designeriroda, illetve a halQ akusztikai paneleket gyártó Image Service Kft. érdemelte ki. A Herendi Porcelánmanufaktúra különdíját a Vitéz Kürtős – Földijó Gasztro Kft. nyerte el, a vállalkozás és a termék bizonyíték arra, hogy a designszemlélet minden szinten, méretben és szegmensben működik.

Elismerő oklevélben részesült a hosszúlépés.járunk? – Városi séta Kft., akik a designmenedzsment eszközrendszerével teszik kiemelkedővé vállalkozásukat a versenytársak közül és felhasználóközpontúvá szolgáltatásaikat.

budapest-design-week-2023
BDW - Mohai Balázs

Izgalmas programokkal vár mindenkit a Budapest Design Week

A Budapest Design Week kiemelt programjai között szerepel a Láss a jövőbe! (október 10. 16:00) előadássor, mely a távoli jövőt és benne a designerek szerepét mutatja be, valamint a Jövőben vagyunk! (október 11. 16:00) előadássorozat és kerekasztal-beszélgetés, ahol designerek és vállalatok prezentálják, hogyan alakul a design és a desinerek szerepe a jövőben.

A fesztivál a kreatívipari vállalkozások jövőjének dedikálja a fesztivál csütörtöki napját: 12 órától JövőLÉT programon bemutatják a kreatívipar számára elérhető pályázatokat, mentorprogramokat és egyéb lehetőségeket, 15 órától a JövőKÉP előadássor a készségek fejlesztésére is koncentrál, mely apropóját az Európai Unió által 2023-ra meghirdetett Készségek Európai Éve is adja. A vállalkozásfejlesztési programnapot az 5. évfordulóját ünneplő Start up Guide LIVE zárja Designpályán20 címmel, melyen számos sikeres hazai designvállalkozás osztja meg az elmúlt húsz év tapasztalatait.

A Budapest Design Week saját programjai mellett a fesztivál partnerei több mint 120 változatos programmal színesítik a kínálatot a fővárosban és más városokban. Idén Pécs és Szombathely mellett, új résztvevőként Szeged is csatlakozott a fesztiválhoz. A fővárosi és vidéki programok listájáról és helyszíneiről a Budapest Design Map kiadványból lehet tájékozódni

A Magyar Formatervezési Díj és Design Management Díj által elismert pályaműveket bemutató tárlat október 6. és 15. között tekinthető meg a Néprajzi Múzeumban, nyitvatartási időben. A fesztivál húszéves történetének eredményei és emlékei pedig a BDW20 központi helyszínén egy különleges installációban elevenednek meg.

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves