Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

COLOR SHEME

5 színszabály, amit a lakberendezők mindig betartanak

2023. november 26.

3 perc olvasás

Kovásznai-Szász Réka

lakberendezés színpszichológia falszín színséma színharmonia színválasztás
5 színszabály, amit a lakberendezők mindig betartanak
© Shutterstock

Ezek a leghatékonyabb módszerek egy színharmonikus otthonhoz.


A legjobb színek kiválasztása egy otthonba, nemcsak egyéni ízlés kérdése, hanem a megfelelő színegyensúly megtalálása is - állítják a lakberendezők. Hogy a végén minden tökéletesen illeszkedjen ebbe a harmóniába, ezeket a színszabályokat érdemes betartani.

1. Döntsd el, milyen hangulatot szeretnél!

Egy helyiség színeinek kiválasztásakor mindig figyelembe kell venni, hogy egy adott szín milyen érzést vált ki belőlünk. A színpszichológia szerint például a kék nyugalmat áraszt, míg a zöld a természetet idézi meg. De sok múlik a színpárosításokon is: ha komplementer színpárokat alkalmazunk, például narancsot és kéket, energikus, erős hatást válthatunk ki, míg, ha meleg, visszafogott földszínek felé hajlunk, a hangulat sokkal visszafogottabb, nyugtatóbb lesz. 

2. Ragaszkodj 3 színhez!

A lakberendezők minden projektben 3 színt alkalmaznak: egy világosat, egy közepes tónusút és egy sötétet, majd ezeket a nagy felületektől a kisebbekig arányosan elosztják, hogy mélységet, rétegeket adjanak a térnek. De gondolkodhatunk fő, kiegészítő és kiemelő színben is, hogy tökéletes harmóniát tudjunk teremteni egy térben. Erről a rétegezésről akkor sem kell lemondani, ha főleg natúr, semleges színeket akarunk használni, hiszen textúrákkal és különböző felületekkel pótolhatjuk a színek hiányát.

3. Használd a 60-30-10 szabályt!

A 60-30-10 szabály segít a három alapszín arányos használatában. A helyiség 60%-ában a domináns szín uralkodik, ami általában nyugtató vagy semleges árnyalat, 30%-ában a másodlagos szín, amely szépen kiegészíti a domináns színt, és 10%-ában a hangsúlyos szín, amely kontrasztot és hangsúlyokat ad a térnek.

4. Egyensúlyozd ki a hideg és meleg színeket!

Ha 3 színt kiválasztani és összehangolni, soknak tűnik, jó megoldás lehet a meleg (piros, narancssárga, sárga) és hideg (kék, zöld, lila) árnyalatok kiegyensúlyozása is. Például használhatunk hideg színeket nagyobb felületeken, például falakon vagy bútorokon, és melegebb színeket dísztárgyakon vagy kiegészítőkön, például díszpárnákon és fordítva.

5. Mindig gondolj a természetes fényre!

Egy helyiségbe jutó természetes fény mennyisége nagymértékben befolyásolja a színek megjelenését, ezért ezt fontos figyelembe venni a színválasztásnál is. A bőséges természetes fényű szobák jobban bírják például a sötétebb színeket, mint a korlátozott fényű szobák, amelyekbe inkább a világos színek mehetnek.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves