Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Trend

Minden otthon központi eleme: ezek a legtrendibb étkezőasztalok

2022. október 21.

3 perc olvasás

Kovásznai-Szász Réka

trend ebédlő étkezőasztal decor
Minden otthon központi eleme: ezek a legtrendibb étkezőasztalok
© Shutterstock

Akár nagy családi ebédekhez, akár intim vacsorákhoz, vagy csak egy gyors reggelihez, ezek az étkezőasztalok, mindig befutók.


Az étkezőasztal minden otthon központi eleme, ahogy minden család központi kérdése az étkezés. Persze ez az étkezőbútor, lehet még munka, tanulás vagy akár közös játék helye is. Így fontos, hogy olyat válasszunk, ami nem csak otthonunk stílusához illik, de az életvitelünkhöz, szokásainkhoz és családunk méretéhez is. 

Forma és méret szerint

Családi kör

Noha a köralakú étkezőasztalokról a legtöbb embernek az a benyomása, hogy nem nagy családoknak való, egy 140 cm átmérős darabról ez már kevésbé mondható el. Ráadásul ez a forma teszi lehetővé a legdemokratikusabb ülésrendet, senki nem szorul sarokra, nincs asztalfő sem, könnyű a szemkontaktus tartása mindenkivel. 

Kecses kerek

Persze vannak 1 méternél kisebb átmérőjű kerek asztalok, amikhez tényleg maximum csak négyen férnek el, de remekül mutatnak kis, centrális helyeken és szép kiegészítői nem grandiózus konyháknak is.

Ovális

Ha utálod a szögletes formákat, de szükséged van sok ülőhelyre, egy ovális étkezőasztal neked való lehet. Elegánsak, kecsesek még jelentős méreteik ellenére is, ráadásul gyerekbarátak is.

Klasszikus téglalapos


Ez az örökzöld forma, nem hiába köszön vissza a legtöbb család otthonában. Ha kell grandiózus eleme lehet egy tágas étkezőnek, ha kell szerényen meghúzódik egy sarokban. Négyen, hatan is elférnek mellette, de ha egyedül ülsz az asztalfőn se érződik furcsának az étkezés.

Négyzet


Ahogy a kerek asztaloknál, a négyzeteseknél is adja magát a tálalt ételek középre rendezése, ami megint csak az egyenlőséget sugallja, hogy mindenki körülbelül kartávolságban van a fogásoktól. Viszont a négyzetes asztalok körül valahogy nagyon szigorúan hatnak minden oldalon a székek, így egy-egy pad megfontolandó, mint ülőalkalmatosság.

Stílus és anyag szerint

Retro

Négyszögletű vagy kerek asztallap, lefelé vékonyodó, enyhén ferde lábakkal. Napjainkra az egyik legnépszerűbb asztal sziluett lett a 60-as, 70-es éveket idéző retro stílus. Viszont annak ellenére, hogy egy régmúlt korszakra utal az esztétikája, mégis nagyon modern és mai.

Tulipán

Ha már retro, az Eero Saarinen által a 40-es években tervezett “Tulip” dizájn asztal reneszánszát éli. Az asztal egyetlen középen elvékonyodó tartóoszlopa kecses és kissé futurisztikus hatást kelt. Nagy előnye, hogy mivel nincsenek lábai, azok nincsenek is útban. A fotót ide kattintva éred el. 

Fém és üveg találkozása

Egy üveg asztallapos és a fém tartószerkezetes asztal könnyedséget vihet egy zsúfolt vagy kissé sötét térbe, és modernséget egy klasszikus enteriőrbe, anélkül, hogy elrontaná az összhatást. Ugyan a mai üvegasztalok edzettüvegből készülnek, talán sok gyerek mellé, kitett helyekre nem ajánlatos választás.

Donga láb

Ez a kissé robosztus asztal, olyan mintha egy vastag törzsből nőtt volna ki. Mivel méreteiben extravagáns darab, nagy terekbe érdemes helyezni, hogy érvényesülni tudjon.

Klasszikus

Nem kell ugyan bemutatni a klasszikus, sarkokon lábakkal alátámasztott asztalt, de stabilitása, letisztult vonalai, eleganciája a mai napig bármilyen stílusú otthonban megállja a helyét. Ezekkel a szépen esztergált lábakkal pedig sosem megy ki a divatból.

ViaFigyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves