Innentől kezdve tutira te sem fogod kidobni a tojáshéjat.
Akár hiszed, akár nem, de a tojáshéj remekül újrahasznosítható a kertben. Talán nem is gondoltad volna, de a kidobásra szánt tojáshéj bizony igazi szuperélelmiszer lehet a növényeid számára.
A tojáshéj ugyanis 95 százalékban kalcium-karbonátból áll, azaz egy olyan ásványból, amire a növényeknek nagyon nagy szükségük van. A kalcium erősíti a sejtfalakat, támogatja a szárak fejlődését, valamint segít megelőzni az ún. virágvégi rothadást, aminek következtében barnás foltok jelenhetnek meg a kedvenc gyümölcseiden, zöldségeiden. Emellett a héjban foszfor és kálium is található, melyek serkentik a gyökérfejlődést, támogatják a termésképződést és az általános növekedést. Azaz a tojáshéj egy szuper ásvány, amivel csak jót tehetsz a növényeidnek.
Szárítva és összetörve talán a legegyszerűbb. Ehhez csak mosd át a héjakat, szárítsd meg, majd tört őket apróra. Ha kész, akkor már fel is használhatod: csak szórd őket a növény tövéhez vagy a keverd a földhöz, hogy ki tudja fejteni a hatását. Tojáshérporként is tudod egyébként használni, ha van kávédarálód vagy turmixod, akkor őröld abban lisztszerűvé, majd 1-2 evőkanálnyit keverj belőle a növényeidhez.
A paradicsom, a paprika, a padlizsán, a brokkoli, a karfiol, a spenót és más leveles zöldségek hálásak lesznek az extra törődését. Főleg tavasszal és ősszel, amikor a talaj frissítésére van szükség.
A héj éles darabjai állítólag távol tartják a meztelen csigákat a kerttől. Bár ez nem mindig válik be, de egy próbát mindenképpen megér. A tojáshéj tehát a kerted csendes hőse lehet, ráadásul filléres megoldás és nagyon környezetbarát. Egy esélyt feltétlenül kell neki adnod.
(via CityMagazine)
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!