A hosszabb és boldogabb élet záloga? Sok növény az otthonunkban!

A hosszabb és boldogabb élet záloga? Sok növény az otthonunkban!
2020.03.16. 11:32

A szobanövények sokkal többet tesznek értünk, mint hogy csak szebbé teszik a szobáinkat. A Harvard kutatása szerint azok a nők, akik szobanövényekkel teszik otthonosabbá a lakásukat, hosszabb és boldogabb életre számíthatnak, mint a növényzet nélkül élő nőtársaik.

A nyolc éven át végzett tanulmány alatt olyan nőket vizsgáltak, akiket zöld növények vettek körül az otthonukban és összehasonlították azokkal, akik nem így éltek. Végül azt az eredményt kapták, hogy azon nők körében, akik növények közelében élnek, jelentősen alacsonyabb volt a halálozási arány, mint azoknál, akik kevesebb növény közelében tartózkodnak.

„Meglepődtünk, hogy ilyen erős kapcsolatot figyelhetünk meg, a zöldebb környezetben élők és az alacsonyabb halálozási arány között” – mondta Peter James, a Harvard Chan School Epidemiológiai Tanszék kutató munkatársa. „Még nagyobb megdöbbenést okozott, amikor felfedeztük a bizonyítékot arra, hogy a mentális egészség javulásában nagy szerepet játszik, ha zöldebb a környezetünk.”

Míg szobanövények dzsungelében élni nem teljesen ugyanaz, mintha a természetes, szabadtéri növényzet közelében lennénk, az előnyei ugyanúgy fennállnak.

Az elmúlt években számos tanulmány rengeteg pozitív hatást fedezett fel a szobanövényekkel kapcsolatban, beleértve például, hogy csökkenti a stresszt, javítja a levegő minőségét és pozitív hatással van az agyi aktivitásra, az izomfeszültségre és a szívműködésre is.

Legyen ez az indok arra, hogy zöldebb környezetben éljünk!

enteriőr kutatás lakberendezés növény zöld

Még több
Test-Lélek