Mindennapi szuperhősök: a nevelőszülők

Az SOS Gyermekfalvak Alapítvány anyák napja alkalmából új megvilágításba helyezi az anyaságot. Rövidfilmekben, igaz történeteken keresztül mutatják be, hogy a nevelőszülők és nevelt gyermekeik közti kapcsolat is jelenthet életre szóló köteléket. A filmek kitágítják az anyaság fogalmát, és rávilágítanak, hogy egy nevelőszülő is nyújthat szeretetet és biztonságot más gyermekének, ha nem is helyettesítheti a vér szerinti családot.

Mindennapi szuperhősök: a nevelőszülők
2015.05.01. 18:09

Az SOS Gyermekfalu Az igazi szuperhősök címmel indított új kampányt, melynek az a célja, hogy vonzóvá tegye a nevelőszülőséget annak minden szépségével és nehézségével együtt. A kampányhoz négy megható film is készült, melyekben olyan anyákkal találkozhatunk, akik sajátjukként szeretik a súlyos traumákat átélt, családjukból kiemelt gyerekeket.

Ezek a nevelőszülők nehezebb helyzetben vannak, mint a vér szerinti vagy az örökbefogadó szülők, hiszen arra is fel kell készülniük, hogy akár el kell válniuk nevelt gyermekeiktől. A cél ugyanis a gyermekek visszagondozása a családjukba, vagy ha az nem lehetséges, akkor az örökbeadásukra törekednek. Jelenleg 70 nevelőszülő dolgozik az SOS Gyermekfalvakban, ők közel 400 gyermeket nevelnek. A kisfilmekben nyolcan mesélnek tapasztalataikról, megtudhatjuk, milyen fázisai vannak ennek a feladatnak, illetve az is kiderül, hogy milyen sokféle gyermekkel és milyen hirtelen találhatja magát szemben az, aki nevelőszülőségre vállalkozik.

Faddi Lajosné korábbi nevelt lányával, a 21 éves Szanival együtt mesél közös életükről. Szani 15 éves korában került be a gyermekfaluba fiatalabb testvéreivel együtt. Korábban, legidősebb testvérként ő látta el az édesanya szerepét a családban, és nevelőszülei mellett lehetett végre újra gyerek. (A többi kisfilm megtekinthető az SOS Gyermakfalvak Youtube-csatornáján.)

Jelenleg 5500 nevelőszülő dolgozik az országban, ebből hetvenen az SOS Gyermekfalvak keretein belül. Ennél azonban jóval többre lenne szükség. 2014 január elseje óta ugyanis a jogszabályi változások alapján minden gyermekvédelmi gondoskodásba került, 12 évesnél fiatalabb gyermeket nevelőszülőnél kell elhelyezni. Az SOS Gyermekfalvak várják a leendő nevelőszülők jelentkezését. Bővebb információ: http://www.sos.hu/

adó 1% adomány anyaság gyermekfalvak nevelőszülő nevelt gyerek örökbeadás örökbefogadás segítség sos sos gyermekfalu visszagondozás

Még több
Test-Lélek