A hét férfija: Jamie Foxx

Már játsszák a mozik A csodálatos Pókember 2. részét, melyben a főhős egyik ellenlábasát, Electrót Jamie Foxx alakítja. A színész igazi multitalentum, ezért őt választottuk a hét férfijának.

A hét férfija: Jamie Foxx
2014.05.14. 14:51

Jamie tehetsége korán megmutatkozott: a nagyszülei nevelték fel, és nagymamája ragaszkodott hozzá, hogy ötévesen zongorázni kezdjen. Zenei tehetségén túl az iskolában kiderült, hogy az amerikai futballban is jeleskedik. Sőt humorérzékét a tanárok jutalomként használták: ha az osztály jól viselkedett, Jamie mesélt nekik vicceket. Mindez nem volt hiábavaló: később mindhárom területen szerzett tapasztalatai hasznára váltak.

Az egyetemen klasszikus zenét és zeneszerzést kezdett tanulni, majd a ’80-as évek végén barátnője unszolására kipróbálta magát egy stand-up esten. Ekkor döntött úgy, hogy az eredeti Eric Marlon Bishop helyett művésznevet vesz fel. Két oka is volt a névváltoztatásra: a klubokban a női humoristák mindig előbb szerepeltek a programban, ebben a Jamie, mint uniszex név sokat segített neki, de azt is nyilatkozta már, hogy azért vett fel más nevet, hogy ha megbukik, csak kitalál egy újat és azzal tér vissza.

Bukásról azonban szó sem volt: komédiásként a ’90-es évek elejétől szerepelt különböző műsorokban, ’96-tól pedig már saját műsorát, a The Jamie Foxx Show-t vezette. Első önálló lemeze is ekkoriban jelent meg, bár nem túl nagy visszhanggal. ’98-ban a sportolói múltja segített megkapni a Minden héten háború egyik amerikaifutball-játékosának szerepét. Al Pacino, Dennis Quaid és Cameron Diaz oldalán nyitott a komolyabb hangvételű drámák felé. Két évvel később mellékszerepelt az Ali című, szintén sportdrámában, és az igazi áttörésre sem kellett már sokat várni.

A Ray címpszerepében

Ha 2004-ben létezett volna már ez a rovat, Foxx szinte minden héten pályázhatott volna az aktuális a hét férfija címre. Ekkor jelent meg a Gold Digger című, Kanye Westtel közös slágere, és elkészült eddigi színészi karrierje csúcsának számító két filmje is. Bár a Collateral – A halál zálogában mellékszereplőként jelölték meg, tulajdonképpen Tom Cruise és ő egyformán fontos szereplői voltak a thrillernek, a bérgyilkos (Cruise) és taxisofőrje (Foxx) szerepében. Az, hogy mégis mellékszereplőként hivatkoztak rá, taktikai döntés volt a stúdió részéről: javította esélyeit a díjátadó szezonban, hiszen így két kategóriában is jelölhették, mert főszereplőként a zenészlegenda Ray Charles életéről szóló Ray című filmben nyűgözte le a közönséget és a szakmát egyaránt. A Collateralért is jelölték ugyan minden fontos díjra, az Oscar-t is beleértve, mégis a Ray-jel tarolt és hazavitte a Golden Globe-, a SAG-, a BAFTA- és az Oscar-díjak bűvös négyesét. Foxx a diadalmenetet 2005-ben második szólólemezével folytatta, mely Unpredictable címmel jelent meg és a Billboard eladási listájának első helyén végzett.

Az azóta eltelt tíz év töretlenül sikeres volt Jamie számára, olyan filmekkel, mint A királyság, A szólista, a Törvénytisztelő állampolgár, a Dreamgirls vagy a tavaly bemutatott Django elszabadul. Sőt két sikeres R&B nagylemeze is megjelent azóta. Ami a jövőt illeti, nagyon úgy tűnik, hogy a 46 éves színész sikerszéria folytatódik: decemberben mutatják be a népszerű Annie című musical afroamerikai feldolgozását Quvenzhané Wallis (A messzi dél vadjai) és Foxx főszereplésével. Emellett pedig, ha lehet, még a Ray-nél is nagyobb dobásra készül, leszerződött ugyanis Oliver Stone következő filmjének főszerepére: Martin Luther Kinget fogja alakítani.

Képek: Getty Images, Profimedia – Red Dot

a csodálatos pókember a hét férfija annie electro jamie foxx Kanye West martin luther king mozi musical oliver stone oscar-díj ray színész zenész

Még több
Test-Lélek