A hét férfija: Andrew Garfield

Múlt héten kezdték játszani a magyar mozik A csodálatos Pókember 2. részét, melynek címszerepét Andrew Garfield alakítja. Az újraindított franchise-ban a szuperhős sokkal jobban hasonlít a képregények szereplőjéhez, a korábbi, Tobey Maguire által megformált kicsit szerencsétlen szuperhőst Andrew Garfield sokkal vagányabbra fazonírozta. Utánanéztünk, mit kell tudni a színészről.

A hét férfija: Andrew Garfield
2014.05.07. 12:31

Andrew brit édesanyja és amerikai-brit származású édesapja révén kettős állampolgár, és mindkét országban otthon érzi magát. Ez színészként elképesztően hasznos, hiszen így sokkal több lehetőség áll nyitva előtte, nem beszélve arról, hogy milyen ritka, amikor egy színész brit és amerikai akcentussal is egyformán remekel. Bár Amerikában született, három éves korától Angliában nevelkedett, itt is végezte el az egyetemet és kezdett színházban játszani, majd 2005-től a televíziós munkák következtek. Két évvel később lehetőséget kapott a kultikus Ki vagy, Doki? című sorozatban, ezután pedig gyorsan átnyergelt a mozifilmekre világába és rögtön a Gyávák és hősök című filmben szerepelt Robert Redford, Tom Cruise és Meryl Streep oldalán.

Ezt követően apróbb szerepei voltak olyan szuperprodukciókban, mint a A másik Boleyn lány (2008) és a Doctor Parnassus és a képzelet birodalma (2009), a nagy áttörést azonban a 2010-es év hozta. Ekkor kapott főszerepet a Ne engedj el című brit utópisztikus drámában Carey Mulligan és Keira Knightley oldalán, mely kritikai elismerést hozott nemcsak a film, de a színészek számra is. A közönség azonban a szintén 2010-es Social Network – A közösségi hálóban figyelt fel rá, ő alakította a Facebook alapító Mark Zuckerberg (Jesse Eisenberg) barátját. Játékát a Rolling Stone magazin megrázónak és a „film lelkének” nevezte, kisebb felháborodást is keltett, hogy nem jelölték Oscar-, csupán Golden Globe-díjra.

2012-ben mutatták be a mozik A csodálatos Pókember első részét, melyet Marc Webb rendezett, aki előtte egyetlen játékfilmet jegyzett, az 500 nap nyár című nagy sikerű romantikus komédiát. Ez lehet az oka annak, hogy A csodálatos Pókember előző és mostani része is a Peter Parker és Gwen Stacy (Emma Stone) között kibontakozó szerelem jeleneteiben a legerősebb – a kémiai annyira működött a két színész között, hogy 2011 óta egy párt is alkotnak.

Andrew olyannyira nem tétlenkedik a Pókember-filmek között, hogy jövőre két drámát is bemutatnak a főszereplésével, és ebből az egyiket Martin Scorsese rendezi. Andrew magánéletéről keveset beszél, de egyértelműen kiállt például az azonos neműek házassága mellett, és főszerepet vállalt a kanadai indie zenekar, az Arcade Fire nemsokára debütáló We Exist című klipjében, mely egy olyan fiúról szól, aki homoszexualitását próbálja megmagyarázni apjának.

a csodálatos pókember a hét féfija andrew garfield arcade fire emma stone hollywood mozi ne engedj el pókember színész

Még több
Test-Lélek