A hét férfija: Nikolaj Coster-Waldau

Hétfőn végre újra elindult a Trónok harca, mi, csakúgy, mint a fél világ a harmadik évad zárása óta türelmetlenül vártuk a folytatást. A rengeteg izgalmas karaktert felvonultató fantasy sorozat egyik legérdekesebb szereplője Jaime Lannister, akit Nikolaj Coster-Waldau alakít brilliánsan. Itt az ideje kicsit közelebbről is megismerni!

2014.04.10. 09:52

A dánok Mads Mikkelsen (A vadászat, Casino Royale) után nem sokkal új sztárt adtak Hollywoodnak. Nikolaj Coster-Waldau egy aprócska faluban nőtt fel Dániában és gyerekként imádta az amerikai filmeket. Amikor egyedül volt , szerepeket talált ki magának. Bár alteregói kalandjai kifejezetten szórakoztatták (általában azt játszotta, hogy valamiben világbajnok lett, utána pedig üldözték a lányok), inkább menekülésként alkalmazta, mivel édesapja éveken keresztül küzdött az alkoholizmussal, emiatt vált el tőle édesanyja, majd ment hozzá és vált el tőle megint. „Csak, hogy biztosak legyenek, hogy a trauma beütött” – kommentálta ironikusan szülei se veled, se nélküled kapcsolatát egy interjúban.

Menekülési módszerét egészen a középiskola végéig megtartotta, majd titokban jelentkezett a dán nemzeti színművészeti iskolába, ahová fel is vették, édesanyja ekkor hallott először fia szenvedélyéről. A siker villámgyorsan érkezett, az iskola elvégzése után első hazai filmszerepe óriási népszerűséget hozott számára, ezután azonban saját bevallása szerint nagyon elbízta magát és azt gondolta, minden szerepe jelentős, minden filmje sikeres lesz. Végül nem így lett, sok éven keresztül csupa szerencsétlen projektben vett részt. Többször is próbálkozott Holywoodban, de nem járt sikerrel. Közben viszont rátalált későbbi feleségére, aki korábban grönlandi szépségkirálynő volt és született két lánya.

A sólyom végveszélyben és a Mennyei királyság című filmekben kisebb szerepeket kapott, de a kétezres években még mindig inkább dán szerepei voltak jelentősek. A Trónok harca egyszerre ellenszenves, esendő és még talán szerethető szerepére 70 színészt néztek meg a castingon az alkotók, mert egy igazi filmsztárt szerettek volna a szerepre. Az ugyan nem jött össze, de Nikolaj révén egyre inkább úgy tűnik, hogy ez megvalósul, még ha csak utólag is.

A sorozat mellett csupa hasonlóan nagyszabású produkcióban láthatjuk őt nemsokára. Két hét múlva érkezik a hazai mozikba A csajok bosszúja című romantikus vígjáték, melyben többek között Cameron Diaz lesz a partnere, de forgatja már a 300 filmek egy újabb epizódját Gods of Egypt címmel, miközben hazájában pedig drámai szerepben brillírozik majd az En chance til című filmben. Nikolaj megfogta az Isten lábát az HBO sorozatával. Ugyan kicsit későn ért el erre a pontra, hiszen idén tölti be a negyvenkettőt, de a legjobb úton halad afelé, hogy igazi A-listás hollywoodi sztár váljék belőle.

Képek: Profimedia – Red Dot

a csajok bosszúja a hét férfija dán hollywood mozi Nikolaj Coster-Waldau színész trónok harca

Még több
Test-Lélek