A hét férfija: Bill Murray

Március 20-án végre bemutatják a várva-várt új Wes Anderson filmet, A Grand Budapest Hotelt. A rendező már hetedik alkalommal választotta Bill Murray-t színészként, és eddig mindegyik szerepben telitalálatnak bizonyult, ráadásul Murray igazi csodabogár - ez épp elég ok, hogy bemutassuk őt a hét férfijaként.

A hét férfija: Bill Murray
2014.03.20. 12:35

William James Murray ötödikként született egy kilencgyerekes családba és nem volt egyértelmű, hogy színész lesz belőle. Gyerekkorában testvéreivel együtt labdaszedőként dolgoztak egy golfpályán, ebből fizették szüleik a taníttatásukat. Bill pedig rögvest beleszeretett a sportba, ma is előszeretettel vesz részt különböző tornákon. Bátyja, aki színészként és forgatókönyvíróként is dolgozik, írta a forgatókönyvet az 1980-ban készült, elképesztően vicces Golfőrülteknek, melyben Bill fergeteges alakítást nyújtott.

Akár úgy is alakulhatott volna, hogy zenész lesz Billből: fiatal korában tíz éven keresztül énekelt egy rockzenekarban, és később több filmjének zenéjében is közreműködött, például az Elveszett jelentésben. A színész maga viszont azt nyilatkozta, hogy szerinte profi sportoló lett volna belőle, valószínűleg baseballjátékos, szenvedélyesen szereti ezt a sportot és több klubnak is tulajdonosa.

Bill színészi karrierje komikusként kezdődött a Saturday Night Live-ban, és ez az irány meg is maradt egészen a kilencvenes évek végéig: ikonikussá váltak az általa megformált olyan, kissé elviselhetetlen, ám nagyon vicces karakterek, mint a Szellemirtók Dr. Peter Venkmanje vagy az Idétlen időkig Philje.

A kilencvenes évek végén a Wes Andersonnal való szerencsés találkozás pedig elvezette őt a drámai hangvételű szerepek felé. Bár Anderson műveinek fontos eleme a humor, emellett mégis árasztanak egyfajta nosztalgikus, szomorú hangulatot. Ezt pedig gyakran Bill Murray depresszív karaktere szolgáltatja, például az Okostojásban, a Tenenbaum, a háziátokban és az Édes vízi életben is. Így eshetett, hogy Sofia Coppola kifejezetten rá írta a magányos filmsztár karakterét édes-bús drámájában, az Elveszett jelentésben, amiért aztán egy Golden Globe-ot és egy BAFTA-díjat, illetve egy Oscar-jelölést kapott.

Persze azóta is bőven láthatjuk komédiázni a 63 éves színészt, például a 2009-es Zombielandben, melybe az alkotók a főszereplő, Woody Harrelson kérésére és érte való rajongása miatt írták bele a szerepét. Murray-t egyébként gyakorlatilag lehetetlen elérni, nem hogy filmszerepre, de interjúra sem. Nincs se menedzsere, se ügynöke, sokszor még a családja sem tudja, merre jár – majd mindenki megrökönyödésére teljesen váratlan módon és öltözékben beállít egy eseményre vagy szerkesztőségbe.

A Grand Budapest Hotel mellett szerencsére két másik szórakoztatónak ígérkező filmje is jön még a közeljövőben: a St. Vincent De Van Nuys címszerepében mizantróp háborús veteránt alakít, illetve Cameron Crowe (Jerry Maguire – A nagy hátraarc, Majdnem híres) egyelőre cím nélküli új filmjében is feltűnik majd.

 

Fotók: Profimedia – Red Dot

a grand budapest hotel a hét férfija bill murray időtlen időkig mozi színész wes anderson

Még több
Test-Lélek