Tudjon meg többet a drogok hatásairól

Áprilisi számunk Szerek és ellenszerek című riportja az aktuális magyar droghelyzettel foglalkozik. A cikkben említett kábítószerek hatámechanizmusa egészen különböző, ezek átlátásához nyújtunk segítséget.

Tudjon meg többet a drogok hatásairól
2014.03.14. 14:53

Stimulánsok

DESIGNER DROGOK

MIÉRT HASZNÁLJÁK: partizáshoz, mert felpörget, emellett olcsó, könnyen elérhető és (még) legális.

MI A BAJ VELÜK: még arra sem jók, amire kitalálják őket. Mióta a mefedron („Kati”) illegális és nehezen hozzáférhető, nem született igazán sikeres designer drog, mert ugyan szétcsapnak és felgyorsítanak, de nem okoznak különösebben kellemes érzést. A legkülönbözőbb vegyületek a legkülönbözőbb neveken kerülnek forgalomba, gyakran fürdősóként vagy növényvédőszerként hirdetik őket, pedig nem ezekből alakultak át droggá. A designer drogok legnagyobb baja az, hogy sem a fogyasztó, sem az orvosok nem tudják, miből is van az adott szer voltaképpen, és lehetnek bárkire bármilyen hatással. Három éve macska-egér harc zaljik a gyártók és a hatóságok között, és mire a bevizsgálás és a jogi szabályozás érvénybe lép, egy adott vegyület betiltásának pillanatában máris ott a következő verzió, egy kicsit megváltoztatott kémiai képlettel. Az egész szervezetre károsak, különösen a szív- és érrendszerre, hiszen többletenergiát emésztenek fel. A halálesetek fő oka a hypertermia, azaz a test túlmelegedése.

ÁRTALOMCSÖKKENTÉS: ehhez képest a régi partidrogok, az egyébként borzalmas ecstasy és speed a biztonságos szerfogyasztást jelentették. Ha valaki mégis ilyet szedne be, igyon sok vizet, vagy sportitalt, és merjen segítséget kérni, ha baj van.

SPEED

MIÉRT HASZNÁLJÁK: élénkítőszer, amely felpörget a buliban, de a harmincas, aktív korosztályban munkához is használják, mert többet lehet vele dolgozni, akár napokon keresztül. Topmenedzserek, brókerek időnként napi 2-3 grammot is elfogyasztanak belőle a jobb teljesítmény érdekében.

MI A BAJ VELE: a designer drogok világában már nagyon nehéz tiszta speedhez hozzájutni, ami valóban amfetaminból áll. Persze a tiszta speed is rendkívül káros, de legalább kiszámítható. A szervezet tartalék energiáját is elhasználja, ami egyébként betegségben vagy mondjuk életveszélyben aktiválódna. A kemény függőknél a szer szörnyű károsodást okoz, a keringést szétveri, megöregít, tönkreteszi a bőrt, a fogak pedig kihullanak tőle.

ÁTALOMCSÖKKENTÉS: pihenni, szaunázni.

MDMA

MIÉRT HASZNÁLJÁK: Szerencsés esetben ez az ecstasy hatóanyaga. Hasonló hatása van, mint a speednek, csakhogy annál többet nyújt: érzelmi hallucinációkat. A használók Madame-nak is hívják, és egy olyan nőhöz hasonlítják, aki kinyitja a lelket, közelebb hoz a másik emberhez. Intenzív közösségi szeretetélményt okozhat mondjuk egy tengerparti buliban, és fantasztikus intimitást a hálószobában, ami lehet szexuális, vagy lelki természetű, és mindkettő is.

MI A BAJ VELE: A speednél felsoroltakon kívül az, hogy mentálisan meztelenre vetkőztet, hatására az ember kitárja a szíve mélyét és sok mindent gátlás nélkül elmondhat, amit később esetleg megbán.

ÁRTALOMCSÖKKENTÉS: A méregtelenítés és a pihenés mellett a felkészülés, hogy ne csináljunk magunkból bohócot és elviseljük az érzelmi másnaposságot.

KOKAIN

MIÉRT HASZNÁLJÁK: Nagyon jól összerendezi a gondolatokat, munkától a szexig mindenben az ideálisat hozza ki az emberből. Vitális, beszédes, jófej, nyugatkonform viselkedést generál, önbizalmat és derültséget kölcsönöz.

MI A BAJ VELE: Bár nagyon drága, Magyarországon szinte képtelenség igazán jó minőségű kokainhoz jutni, és nagyon veszélyes lehet, hiszen ki tudja, mi van a fehér porban. Ezért könnyű túladagolni. Ha jó minőségű is, a hatása hamar elmúlik, és az ember úgy érzi, pótolni kell. Annyira kedvezően hat, hogy a másnap maga a mély szomorúság és örömtelenség, így a pszichés függőség nagyon hamar ki tud alakulni.

ÁTALOMCSÖKKENTÉS: Kokalevelet rágcsálva le lehet élni egy életet, ahogy a dél-amerikai indiánok a hegyekben, de azzal az örömmel, amit koncentrált formában, porként szippantva okoz, nem biztos, hogy meg tudunk küzdeni.

Depresszánsok

MIÉRT HASZNÁLJÁK: megnyugtat, jókedvre derít, elgondolkoztat, megváltoztatja az érzékelést, csökkenti a fájdalmat, segít elaludni.

MI A BAJ VELE: A rendszeres használat alulmotiváltságot okozhat. Fékezi az embert, halogatásra ösztökéli, megreked vele az élet. Hosszú távon aszexuálissá tesz, szétrombolja a kapcsolatokat, főleg, ha a másik fél nem szív. A kreativitáshoz csak addig tesz hozzá, amíg mértékkel használják, olyan szer, amivel lehet élni, de meg kellene tanulni használni. Különösen veszélyes a vulnerábilis kliensekre, és a genetikailag kódolt pszichiátriai betegségekre, amilyen a skizofrénia vagy a bipoláris betegség.

ÁRTALOMCSÖKKENTÉS: fontos lenne szétválasztani a jointot (füves cigit) a kendertől. A vaporizátorból párologtatott THC sokkal biztonságosabb, mint dohánnyal, szűrő nélkül elszívni. Washington és Colorado állam most legalizálta a marihuánát, ám előtte kiradírozta a cigarettát.

ALKOHOL

MIÉRT HASZNÁLJÁK: számtalan válasz adódik erre, de főképpen a szorongás csökkentésére.

MI A BAJ VELE: A függés tönkreteszi a mentális és testi egészséget, és szétveri a családokat. Magyarországon az érintettek számát tekintve sokkal nagyobb probléma, mint bármelyik illegális szer. Ráadáaul nálunk a „rövidek” kultúrája dívik. Míg nemzetközi viszonylatban egyre kevesebb a súlyos májcirózis, ami köszönhető a kampányoknak is, melyek a minél hígabb szeszes italok fogyasztását propagálják, nálunk a betegség sajnos továbbra is gyakori. Tombol a kocsmakultúra, a szórakozóhelyek az ivászatról szólnak.

ÁRTALOMCSÖKKENTÉS: Az alkohol oldja a gátlásokat, saját magával szemben is, tehát meg kell tanulni megállni vele. Sok, sok vizet igyunk mellé.

Ópiátok

HEROIN

MIÉRT HASZNÁLJÁK: olyan boldogságérzetet és minden rendben van-érzést ad, hogy aki egyszer kipróbálta, nagy eséllyel folyton sóvárogni fog utána. Hál’istennek most elég marginális a szer használata Magyarországon.

MI A BAJ VELE: pontosan ugyanez. Mérhetetlenül addiktív. A drogközösségeket is szétveri, hiszen egy idő után mindenkinek csakis az lesz a fontos, hogy minél több anyagot kaparintson meg. Az intravénás használat pedig egy sor új problémát vet fel. A közösen használt tűkön át olyan vírusok terjednek el, mint a HIV vagy a Hepatitis, ami már nem csak a használók közösségére, hanem a teljes népességre nézve jelent életveszélyt.

ÁRTALOMCSÖKKENTÉS: a fentiek miatt a svájci gyakorlat szerinti belövőszobák és steril tűk biztosítása.

Hallucinogének

LSD, VARÁZSGOMBA

MIÉRT HASZNÁLJÁK: a pszichedelikus élmények és a tudat tágítása miatt. Van, aki terápiás célra, hogy a páciens önmagát is jobban megismerje és meglásson bizonyos, a tudat mélyén fekvő összefüggéseket. A hetvenes évektől léteztek olyan iskolák, sejtések, amik arra következtettek, hogy bizonyos hallucinogén szereket nagyobb hatalmak, istenségek hagytak itt nekünk kapuként ahhoz, hogy kommunikálhassunk velük. Csak hát mára a kulcsok elvesztek. Ki vállalkozhat a nyugati társadalomban lelkiismeretesen a sámán vagy guru szerepére? Ki mondja meg az embereknek, mi a valóság és mi nem az?

MI A BAJ VELÜK: Ezek az utazások kiszednek minket az addigi paradigmából, és egy-egy ilyen megvilágosodás után előfordulhat, hogy nagyon nehéz tovább élni a társadalmi normák szerint. Ugyamakkor előnyükre válik, hogy nagyon nehéz rájuk szokni, hiszen az ember nem akar minden nap megvilágosodni.

ÁRTALOMCSÖKKENTÉS: mentálisan felkészülni és hosszasan tájékozódni.

AYAHUASCA

MIÉRT HASZNÁLJÁK: bár a dél-amerikai esőerdő egyes törzseinél emberemlékezet óta része bizonyos rituáléknak, Európában az utóbbi években kezdett terjedni, úgy, hogy ideutaztatnak „szakértő” sámánokat az összetevőkkel együtt. Az ayahuasca főzet hatóanyagai a szervezet által amúgy is termelt vegyületek, melyek a harmónia megtalálásához vezetik az embert. Közvetlen hatása hallucinogén, de nem ezért isszák, hanem mert úgy tűnik az eddigi tapasztalatok alapján, hogy a fogyasztást követő fél évben a személyiségnek sokkal jobban sikerül a lényeges dolgokra, így az emberi kapcsolatokra koncentrálva élni. Úgy néz ki, az ayahuasca megbízható és tartósan gyógyító hatású szer lehet a pszichiátriában is, emellett számosan kardoskodnak, például Máté Gábor pszichiáter is. Az már bizonyított, hogy az ayahuasca ópiát-függőség esetében nagyon hatékonyan gyógyat. Persze több évtizedes kutatások nincsenek még a hosszú távú hatásokkal kapcsolatban.

MI A BAJ VELE: közvetlenül a használat után borzalmas rosszullét következik, a hallucinációk csak ez után jönnek. Az élmény rendkívül intenzív, sokan arról számolnak be, hogy Istennel találkoztak. Peruban már egész üzletág épült az ayahuasca-utaztatásra, amire az észak-amerikai értelmiség nagyon nyitott. Az ayahuasca akkor fejti ki igazán jól a hatását, ha megvan az autentikus sámáni entourage. Mostanában lehet olvasni rosszul sikerült utazásokról, ahol a sámán csaló volt vagy felkészületlen vagy nem teljesen jó szándékú. Erőszakról és eltűnésekről is lehet hallani. A főzéssel kivont DMT hatóanyag miatt Magyarországon illegális.

Rovatfotó: Profimedia – Reddot

ayahuasca designer drog drog ecstasy gomba heroin kábítószer kokain marihuána mdms riport speed szerek és ellenszerek

Még több
Test-Lélek