Kötődésre képtelenek – a pillangó férfiak

Hozzánk, nőkhöz hasonlóan vannak olyan férfiak, akik tartós párkapcsolatra vágynak. Ugyanakkor – sajnos – szép számmal akadnak olyan kivételek is, akik képtelenek megállapodni egy nő mellett, és mint a pillangók, virágról virágra szállnak.

Kötődésre képtelenek – a pillangó férfiak
2012.10.11. 09:00

Nem egy barátnőm van, aki már találkozott olyan magányos farkasokkal, akik ideig-óráig ugyan kitartottak mellettük, de nem tudtak hosszú távon elköteleződni. Eleinte persze minden úgy alakult, ahogy a leggiccsesebb tündérmesékben szokott, de hamarosan minden elromlott: a férfiak nem telefonáltak, lemondták a találkákat, végül el is tűntek a láthatárról. Persze ilyenkor az ismerőseim rendre arra gondoltak, hogy bennük van a hiba – de ez nem igaz. A probléma ugyanis a pillangó férfiakban van elásva, akik képtelenek a tartós kapcsolat kialakítására.

Habár ez a jelenség régóta megfigyelhető – korábban donjuanizmusként is emlegették – maga a megnevezés viszonylag új fogalom, és arról árulkodik, hogy ezeknek a férfiaknak a folyamatos változatosság a lételemük. Persze mondhatnánk azt, hogy tanuljuk meg helyén kezelni a dolgokat, esetleg megpróbálhatjuk megváltoztatni a hozzáállásukat, de ez nem ilyen egyszerű. Az ilyen esetekben általában az húzódik a háttérben, hogy a korai gyermekkorban nem alakult ki körülöttük szeretetteljes légkör, nem tanultak meg bízni másokban. A nem megfelelő anya-gyermek kapcsolatnak pedig az az eredménye, hogy felnőtt korukban az ilyen férfiak menekülnek a kötöttségek elől, és hosszú távon nem tudnak kialakítani mély és tartalmas kapcsolatokat. A „pillangóság” azonban csak egy tünete annak a dolognak, ami a színfalak mögött valójában megbújik.

A pszichológusok szerint mindennek az alapja a nárcisztikus személyiségzavar. Az érintett férfin ilyenkor azt láthatjuk, hogy a többi embert alacsonyabb rendűnek tartja, folyton kritizálja. Úgy érezhetjük, óriási az önbizalma, de – a védelmükben legyen mondva – ez egyáltalán nem így van. Legbelül kisebbségi komplexussal küzdenek, és önmagukat értéktelennek, szerethetetlennek tartják. Mivel ezt képtelenek beismerni, inkább elhitetik magukkal, hogy hozzájuk nem ér fel senki, ezért nem is köteleződnek el. A dolog szerencsétlensége, hogy pont azért nem mernek kötődni, hogy eltitkolhassák félelmeiket, viszont így nem alakulhat ki olyan kapcsolatuk, amiben megkaphatnák azt a szeretetet, amitől ráébredhetnének: ők is ugyanolyan értékesek, mint bárki más a világon. Az ördögi kör sajnos itt bezárul, mi pedig bánatosan nézhetjük a távolból, ahogy a pillangó férfi tovaszáll, egy újabb virágra…

kötődésképtelenség nárcizmus pillangó férfi

Még több
Test-Lélek