Quantcast

Egyenlő jogok

Szingli és LMBTQ-nők is jelentkezhetnek mesterséges megtermékenyítésre

Szingli és LMBTQ-nők is jelentkezhetnek mesterséges megtermékenyítésre
© stock_colors/Getty Images

Spanyolországban kibővítették a közfinanszírozott mesterséges megtermékenyítésre jogosult nők körét.

A spanyol egészségügyi miniszter, Carolina Darias aláírta azt a rendeletet, ami kiterjeszti a közfinanszírozott mesterséges megtermékenyítéshez való hozzáférést az egyedülállókra és az LMBTQ+ közösség tagjaira is.

A mesterséges megtermékenyítés 2006 óta már mindenki számára ingyenesen hozzáférhető volt, ám 2014-ben az akkori konzervatív néppárti kormány kizárta ebből az egyedülálló, illetve a nem heteroszexuális embereket, akik így arra kényszerültek, hogy magánklinikákon vegyék igénybe a rendkívül költséges kezelést.

Ennek ellenére több spanyol tartomány is úgy döntött, hogy továbbra is biztosítja mindenki számára a hozzáférést a közfinanszírozott mesterséges megtermékenyítési programokhoz. A később ismét kormányra került Spanyol Szocialista Munkáspárt 2018 nyarán jelentette be, hogy országos szinten kívánja biztosítani az ellátást minden érintett társadalmi csoport számára.

Az egészségügyi diszkrimináció megszüntetése

A mostani lépés célja az állami egészségügyi rendszerben tapasztalható diszkrimináció megszüntetése és az egyedülálló, leszbikus és biszexuális nők, valamint a transznemű emberek jogainak helyreállítása. „Ma a jogok helyreállításának napja van, olyan jogoké, amelyeket sosem kellett volna megszüntetni” – fogalmazott Carolina Darias, majd hozzátette, hogy ezúttal a reproduktív jogok kiterjesztése egyúttal az emberi jogokat is kiterjeszti. A szaktárca becslése szerint az államilag támogatott ellátási kör módosításával mintegy 8500 ember számára nyílik meg a gyermekvállalás lehetősége.   

Forrás: Elle