Quantcast

Femicide

Nyilvántartásba veszik a nőgyilkosságokat Spanyolországban

Nyilvántartásba veszik a nőgyilkosságokat Spanyolországban
© Juan Carlos Lucas / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Európában először készülhet ilyen hivatalos statisztika.

A nemi alapú erőszakra vonatkozó hivatalos statisztikák körét kibővítik Spanyolországban, és 2022-től kezdve a férfiak által, a nők és gyermekek ellen elkövetett gyilkosságokat is regisztrálni fogják az országos nyilvántartásokban. Ilyen intézkedésre korábban egyik európai országban sem volt példa.

„Amit nem nevezünk nevén, az nem létezik” – mondta el Irene Montero, Spanyolország egyenlőségi minisztere a bejelentéssel egy időben. „Ismernünk kell az összes áldozatot, és láthatóvá kell tennünk az erőszak minden formáját, hogy a megelőzésre, a korai felismerése és a felszámolásra irányuló politikákat bevezethessük.”

Ahogy arra a The Guardian is emlékeztet, a spanyolok 2003 óta nemi erőszakként tartják számon azokat a gyilkosságokat, amelyeknél bizonyíték van arra, hogy a gyilkos és az áldozat párkapcsolatban állt egymással. 2022. január elsejétől a nemi alapú erőszak definíciója tovább bővül, így minden olyan nő és gyermek meggyilkolását regisztrálni fogják, amelyben a nemi hovatartozás szerepet játszhatott.

„Mi leszünk az első ország Európában, amely hivatalosan is számba veszi az összes nőgyilkosságot” – jelentette ki Montero, aki azt is hozzátette, a lépésre a legalapvetőbb jogorvoslati gyakorlatként tekintenek a férfiak által elkövetett erőszak áldozatai számára. A speciális nyilvántartás bevezetésére azután kerül sor, hogy Spanyolországban az elmúlt években több megrázó eset is nyilvánosságra került, amelyben nőket vagy gyerekeket öltek meg férfiak. Az eddigi hivatalos statisztikák szerint 2003 óta legalább 1125 nőt gyilkoltak meg a partnereik vagy családtagjaik.