Quantcast

Digitális szakadék

Gazdaságilag is veszteséges, ha a nők nem férnek hozzá az internethez

Gazdaságilag is veszteséges, ha a nők nem férnek hozzá az internethez
© Emrah Oprukcu/NurPhoto via Getty Images

Egyes országokban 50%-kal nagyobb valószínűséggel internetezhetnek a férfiak – derült ki egy friss felmérésből.

A nemek közötti digitális szakadék még mindig óriási, pedig az internethez való egyenlő hozzáférés biztosítása nemcsak a nemek közötti egyenlőséget, de a gazdasági fejlődést is növelné. A legfrissebb tanulmány szerint az alacsony jövedelmű országoknak az elmúlt évtizedben 1 milliárd dollárjába került az, hogy a nők nem vagy lényegesen kisebb valószínűséggel férnek hozzá az internethez, mint a férfiak. 2025-ig pedig további 500 milliárd dolláros veszteséget jelenthet, ha nem biztosítják az internethez való egyenlő hozzáférést a kormányok.

Tavaly 32 ország – köztük India, Egyiptom és Nigéria – kormányai a becslések szerint 126 milliárd dollárnyi bruttó hazai terméket (GDP) veszítettek el amiatt, hogy a nők nem tudtak hozzájárulni a digitális gazdasághoz. A nemek közötti digitális szakadék csak 2020-ban 24 milliárd dollárnyi kieső adóbevételbe került, amelyet az egészségügybe, az oktatásba és a lakhatásba is be lehetett volna fektetni – írja a The Guardian.

Alig javult a helyzet az elmúlt 10 évben

A World Wide Web Foundation és az Alliance for Affordable Internet (A4AI) által készített tanulmány 32 alacsony és alsó-közepes jövedelmű országot vizsgált, ahol a nemek közötti különbség gyakran a legnagyobb. Ezekben az országokban a nők egyharmada, míg a férfiaknak csaknem a fele rendelkezett internetkapcsolattal. A nemek közötti digitális szakadék 2011 óta alig javult, mindössze fél százalékponttal, 30,9%-ról 30,4%-ra csökkent. Világszerte a férfiak 21%-kal nagyobb valószínűséggel interneteznek, mint a nők, ami a legkevésbé fejlett országokban az 52%-ot is elérheti – áll a jelentésben. A drága készülékek és adattarifák mellett a nőket és a lányokat legtöbbször a társadalmi normák, a magánélet, a biztonság és a védelem körüli félelmek tartják vissza az internethasználattól.

Catherine Adeya, a World Wide Web Foundation kutatási igazgatója elmondta: „Mivel az internet egyre erőteljesebb eszközzé válik az oktatás, az üzleti élet és a közösségek mozgósítása terén, ha nem biztosítjuk a hozzáférést mindenki számára, az azt jelenti, hogy nem tudjuk kiaknázni mindenki hozzájárulási lehetőségeit.”

Lehetőség a gazdasági növekedésre

A nők és lányok lehetőségeinek korlátozása mellett a nők digitális kirekesztése szélesebb körű társadalmi és gazdasági hatásokkal jár, amelyek mindenkit érintenek; a jelentés szerint azzal, hogy több százmillióval kevesebb nő tudja használni az internetet, a világ lemarad arról a társadalmi, kulturális és gazdasági hozzájárulásról, amelyet ők nyújthatnának.

Boutheina Guermazi, a Világbank digitális fejlesztésért felelős igazgatója hozzátette: „A befogadóbb digitális jövőbe való befektetés óriási lehetőséget kínál a vezetőknek a gazdasági növekedés előmozdítására, miközben egészségesebb társadalmakat teremtenek az oktatás és a kereseti lehetőségek terén mutatkozó egyenlőtlenségek felszámolásával. A kormányok számára, amelyek a Covid-19 helyreállítási tervük részeként rugalmas gazdaságot kívánnak építeni, a nemek közötti digitális szakadék megszüntetésének az egyik legfontosabb prioritásnak kell lennie.”