Quantcast

Hot Girl Summer

Az idei nyárnak tényleg a szexről kell szólnia?

© franckreporter/Getty Images

Az egészségügyi korlátozások megszűnésével idén nyáron nagyobb társadalmi nyomás nehezedik az egyedülállókra, mint valaha, hogy minél több hódítást szerezzenek. De mi a helyzet azokkal, akik nem akarják féktelenül tölteni a nyarat?

Július elején a Provence-Alpes-Côte d'Azur Regionális Egészségügyi Ügynökség plakátkampányt indított a koronavírus elleni vakcinák népszerűsítésére. A fotókon örömteli családi, baráti jeleneteket láthatunk a fő szlogen mellett: „Igen, az oltásnak lehetnek kívánatos hatásai is.” Ám akadt egy plakát, amely kiemelkedett a többi közül, ezen egy kocsi hátsó ülésén összefonódva csókolózó fiatal pár látható. A mögöttes üzenet egyértelmű: ezen a nyáron, a több hónapos bezártság után itt az idő újjáépíteni az érzelmi és szexuális kötelékeket – most vagy soha!

A szerelem nyarát hirdette meg a Tinder

A társkereső alkalmazások az elsők között kezdték közvetítik ezt az üzenetet. A Tinder például júniusban Franciaország egész területére meghirdette a „Summer of love” turnét, amely lehetővé tette az egyedülállók számára, hogy a való életben (nem csak a virtuális világban) találkozzanak. „Láthatjuk, hogy az egészségügyi korlátozások enyhítésével párhuzamosan fokozódik az izgalom, és 2021 nyara a „szerelemé lesz, amiről mindenki álmodik” – ígérte a sajtóközlemény. A marketingfogás mögött egyértelmű az üzenet: 2021-ben a randevúk és szex nélkül eltöltött nyár egyenlő az elfecsérelt nyárral. „Ez a társadalmi nyomás már korábban is megvolt, főleg nyáron” – mondja a 21 éves Alice, a Beaux-Arts hallgatója. „De idén még rosszabbul érzem magam, mert „visszatért az élet”, és MOST van itt az ideje, hogy élvezzem.”

Habár kritikával illeti ezeket a szabályokat, a fiatal nő elismeri, hogy gondjai vannak azzal, hogy lerázza magáról őket. „Minden negyedik reggel letöltöm, aztán letörlöm a Tindert, mert végül rájövök, hogy nem akarom, és csak magamra kényszerítem” – mondja az egyetemista. Ugyanez a helyzet a 22 éves Agathe-val is. „Jelenleg az a benyomásom, hogy ha nincs senki mellettem, akkor nem igazán élvezhetem a nyarat vagy a fiatalságomat. Érzem a nyomást, különösen a „hot girl summer” féle kijelentésekkel kapcsolatban.”

A kifejezés, amely eredetileg a rapper, Megan Thee Stallion 2019-es azonos című dalában tűnt fel, kezdetben egy felszabadító mozgalom volt. „A hot girl summer arról szól, hogy megbánás nélkül éled az életed, és nőként megismered önmagad. Arról szól, hogy a lehető legjobb életet éljük” – magyarázza Tyra Striker internetfelhasználó a Know your meme oldalon.

Nem tudni, meddig tart a szabadságunk

A Covid-19 miatt 2020-ban nem hódolhattunk neki, ezért a trend 2021-ben vissztért. Ám a TikTok-on több mint 530 millió megtekintéssel rendelkező #Hotgirlsummer hashtag már csak nyomokban hasonlít a Megan Thee Stallion által szorgalmazott eszmére. A hashtag alatt számos videót találhatunk, amelyekben a lányok a testüket készítik fel a nyári hónapokra, bevásárlólistát írnak, és főként a párkapcsolat, a flörtölés és a szexualitás került a középpontba. Az egyik felhasználó például listát írt a nyári teendőiről, és minden cselekedethez egy pontszámot rendelt (megcsókolni egy fiút – 1 pont, randira menni – 10 pont, zuhany alatt szexelni – 30 pont). Minél magasabb a végén az összegyűjtött pontérték, annál sikeresebben telt a nyár, legalábbis a „hot girl summer” bingo szerint.

Ez a társadalmi nyomás túlmutat a TikTokon és a közösségi oldalakon. Jessica Pirbay szexterapeuta (aki főként 35-50 év közötti nőkkel dolgozik) szintén érzi ezt a nyomást egyeseknél. „Megmutatkozik a beszédmódjukban. Azt mondják nekem: „el kell járnom, találkoznom kell.” Ez a kötelezettségérzet nem feltétlenül kívánatos helyzet, és nem természetes” – magyarázza a szakember. Ő a járványt tartja a nyomás fő felelősének. „Tavaly óta tudjuk, milyen érzés, ha sokszor kell bezárkóznunk. Nem tudjuk, meddig tart a mostani szabadságunk, főleg, hogy már most emlegetik az ősszel visszatérő negyedik hullámot. Tehát a nyárnak tartalmasan kell telnie.”

Szánjuk ezt az időt magunkra

Jessica Pirbay szerint mindenekelőtt hátra kell lépni egyet, hogy megértsük, mit is akarunk valójában. „Amikor a pácienseim nyomást gyakorolnak magukra, azt mondom nekik, normális, ha valamit nem akarnak. Ehelyett arra kérem őket, hogy szánják ezt az időt magukra, vigyázzanak magukra, szeressék önmagukat, ismerjék meg a nőiességüket és a szexualitásukat, de egyedül.”

Így döntött a 22 éves Julia is. Tavaly nyáron a fiatal nő megtapasztalta, amit ma „hot girl summer”-ként emlegetünk. „Olyan szexi, felszabadult és hihetetlenül kívánatos csajnak szerettem volna magam érezni, mint Carrie Bradshaw. Nyomást gyakoroltam magamra, hogy találkozzak emberekkel és legyen pár hódításom, még akkor is, ha ez legtöbbször nem jelentett semmit és nem tett boldoggá” – vallja be az egyetemista lány. Idén a háttérben uralkodó retorika ellenére úgy döntött, felülvizsgálja a prioritásait.

„Felhagytam a flörtölés és az intim találkozók minden formájával, hogy megoldjak bizonyos problémákat, és erősebben, magabiztosabban térhessek vissza” – mondja Julia. Még ha azt is állítja, hogy örül ennek az új életmódnak, hozzáteszi, hogy időnként bonyolult kezelni a helyzetet. „Folyamatosan szembejönnek az elvárások. Nagyon sokszor felteszem magamnak a kérdést: „Hiányoznak bizonyos dolgok? Ettől barbár vagyok, megrekedtem? Milyen képet közvetít ez magamról?” Kétségei ellenére Julia megígérte magának: 2021 nyara nem a szerelemről fog szólni.

Forrás: Elle