“Önző, karrierista, szerencsétlen” – Gyermektelen nők és társadalmi reakciók

Egy téma, ami Magyarországon még mindig hatalmas port kavar

“Önző, karrierista, szerencsétlen” – Gyermektelen nők és társadalmi reakciók
2019.09.02. 14:20

Az ELLE x Société Talks következő eseményén, szeptember 10-én a gyermektelenség lesz a téma, Bocskor Bíborka, Tanács Eszter, Tatár Csilla és Tóth Vera beszélget Ott Annával. (jegyeket ITT tudtok vásárolni)

Tanács Eszter, a Nők gyermek nélkül című interjúkötet szerzője tizennyolc 30 és 75 év közötti magyar nőt és öt szakembert kérdezett meg a gyermektelenség okairól és aspektusairól. A téma, mint mindig, most is nagy port kavart, az íróval számos interjú készült, az internetet pedig elárasztották a gyermekvállalással és nem vállalással kapcsolatos kommentek. Nézzünk néhányat ízelítőül!

A könyvben szerepel, hogy „A közvélekedés szerint, akinek nincs gyereke, az önző, karrierista, netán gondja van a nőiességével.” A reakció pedig: „Ez valami kutatás eredménye, vagy csak a szokásos provokáció?”

Tanács Eszter: Beszélgettem Szalma Ivett családszociológussal, aki a gyermektelenséget kutatja, többek között azt is, hogyan ítéli meg a társadalom a gyermekteleneket, és a könyvben szereplő interjúalanyokat is megkérdeztem, mik a külvilág reakciói. Az idézet a könyvből a megkérdezett nők megéléseit tükrözi. Annyiban talán provokáló a kiragadott sor, hogy van, aki magára ismer, megkeresett például egy hölgy, aki hosszú ideig nem akart gyereket, majd mégis szült, és a könyvet olvasva homlokára csapott, hogy most ugyanazokat a rigmusokat szajkózza gyermektelen barátnőjének, mint amiket annak idején ő is megkapott. A könyvhöz kapcsolódó legtöbb komment egyébként a közösségi médián politikai színezetet kapott, valahogy bármi kapcsán egymás torkának tudnak esni az emberek.

(…)

ELLE: „A férfiaknak is van szerepe a nők gyermektelenségében. Miért nem ír könyvet a gyermektelen férfiakról?”

TE: Jogos a felvetés, a férfiak is óriási szerepet játszanak abban, hogy anyává válnak-e a nők, és a női gyermektelenséggel együtt a férfi gyermektelenség is nagyon fontos jelenség. (…) A legmeglepőbb számomra, milyen sok nő számol be arról, hogy amikor a gyerekvállalásról gondolkodik, akár párkapcsolatban él, akár egyedülálló, azt is fontolóra veszi, hogy ha a gyerek apja egy ponton kiszállna a képből, tudná-e egyedül vinni az életét, nevelni a gyereket. Mintha mindenki úgy érezné, ő abba a halmazba tartozik, akinek a statisztikák szerint felbomlik a kapcsolata, még mielőtt a gyerekei felnőnének. Mielőtt elkezdtem volna foglalkozni a női gyermektelenséggel, azt hittem, legnagyobb arányban mindenféle egészségi problémák játszanak benne szerepet, talán mert annyit olvasni, hallani mostanában a gyerekvállalást akadályozó testi bajokról. Kiderült aztán, hogy a leggyakoribb tényező a párkapcsolat hiánya, vagy éppen a nem megfelelő párkapcsolat.

(…)

ELLE: „Majd ha az elfekvőkben és nyugdíjas otthonokban a magányosságban nem csak a felszínt kapirgáljátok… majd ha 60 felett egyre fogynak a barátok, és barátnők. Na majd akkor újra beszélhetünk erről… de már késő lesz. Főként a nőket sajnálom, a férfi mindig talál magának egy ingyen cselédet.”

TE: Minden bizonnyal van, akinek gyerekvállaláskor megfordul a fejében, hogy akkor legalább lesz, aki idős korában ápolja. Hallani is olyan történeteket, hogy az udvarlókat elhajtották a legkisebb lány mellől, vagy ha lány nem született, akkor a legkisebb fiút jelölték ki arra a sorsra, hogy a szülői házban maradjon, és ápolja, segítse idős szüleit. Ha ez minden félnek jó így, akkor nincs egy szavam sem, de általában inkább úgy tűnik, előbb-utóbb teherré válik, ha valaki nem élheti a saját életét.

A most szülőképes korú nők megannyi ilyen történetet láttak maguk körül, és mintha sokkal tudatosabban készülnének arra is, hogy akár gyerekkel, akár gyerek nélkül hogyan tudják majd megoldani az életüket idősebb korukban, anélkül, hogy másoknak, akár a gyerekeiknek terhére lennének. Az interjúalanyok közül többen is kikeltek a feltételezés ellen: „Nem azért szül az ember gyereket, hogy öregkorára ápolója legyen.” Egy másik interjúalany pedig arra hívta fel a figyelmemet, hogy a gyerek nem biztosíték a magány elkerülésére: „Anyám szokta mondani, hogy nincs gyerekem, egyedül maradok öregkoromra. Ő hármat szült, mégis magányos.”

(…)

A teljes cikket az ELLE magazin 2019. októberi számában olvashatjátok. Tanács Eszterrel pedig személyesen is találkozhattok az ELLE x Société Talks következő eseményén, szeptember 10-én!

elle x societe talks gyerekvállalás gyermekvállalás szülés tanács eszter

Még több
Társadalom