Olvasd el Madonna szívmelengető beszédét az örökbefogadásról!

Madonna megnyitotta első gyermekgyógyászati központját Malawiban és első örökbefogadott lányáról nevezte el.

Olvasd el Madonna szívmelengető beszédét az örökbefogadásról!
2017.07.17. 10:19

Az elmúlt héten Madonna ellátogatott az első Malawi gyermeksebészeti központját és intenzív osztályát, amit az énekesnő első örökbefogadott lányáról, Mercy James-ről neveztek el.

Maga Mercy James is ott volt, csakúgy, mint Madonna többi Malawiból örökbefogadott gyereke, a 11 éves David, és a négyéves Esther és Stella, akik ikertestvérek. A Guy Richie-vel közös fia, Rocco is velük tartott, a legnagyobb lánya, Lourdes hiányzott csak.

A központot Madonna Raising Malawi nevű jótékonysági szervezete hozta létre. Megnyitó beszédében a pop ikon arról beszélt, mennyi nehézségbe ütközött, mikor eldöntötte, hogy szeretné örökbe fogadni Mercy James-t nyolc évvel ezelőtt.

Megindító beszédében elmesélte, hogyan szeretett bele az akkor még kisgyerek Mercy James-be és Davidbe, mikor egy gyermekotthonban megismerte őket.

„Mercyvel nem sokkal azután találkoztam, hogy megismertem Davidet… A kislány maláriában szenvedett, Davidnek tüdőgyulladása volt. És mikor magamhoz szorítottam őket, a fülükbe súgtam, hogy gondoskodom róluk.”

David örökbefogadása viszonylag egyszerűen ment, Mercyért azonban Madonna hosszú és rögös utat járt be. Beszédében felvetette, hogy ebben a nehézségben a szexizmus is komoly szerepet játszott.

„Ekkor a tárgyalást vezető bíró nemet mondott. Nemrég váltam el, és azt mondta, mint elvált nő, nem vagyok alkalmas a gyereknevelésre, és Mercy James-nek jobb sorsa lesz, ha az árvaházban nő fel”.

„Ha ismernek engem, el tudják képzelni, hogyan fogadtam ezt a közlést. Igen, én a szabadság harcosa vagyok. Feminista. Született lázadó. De együttérző és intelligens emberi lény is vagyok. És ha valaki nem ad logikus magyarázatot a „nem”-re, akkor én a „nem”-et nem fogadom el válaszként. Felbéreltem egy csapat ügyvédet, a legfelsőbb bíróságig vittem az ügyet, és nem volt könnyű csata.”

Madonnának végül három évébe telt, mire hazavihette a lányát és elkezdhették közös életüket.

Felhívta a közönség figyelmét, hogy az örökbefogadási törvények Malawiban nem újultak meg az 1940-es évek óta. „Azzal érveltem, hogy a nők évszázadok óta nevelnek egyedül gyerekeket… és persze elmondtam, hogy elég jó nevelést kap a három saját gyerekem is”.

Az üzenet lényege az, hogy elég állhatatossággal és jó reménnyel végül elérhetjük, amit szeretnénk.

„Harcoltam Mercyért, és nyertem. Nem volt könnyű. És az itt jelenlévő emberek vérüket, verejtéküket és könnyeiket hullatták, hogy megharcoljunk ezért a kórházért – és nyertünk. Azért vagyok itt, hogy elmondjam: soha, de soha nem szabad feladni az álmainkat! Soha ne hagyják abba a harcot azért, amiben hisznek! És végül: a szeretet mindent legyőz!”

Mercy James is tartott egy rövid beszédet, amiben a mamáját „A bomba”-ként említette, Rocco pedig egy felfestménnyel díszítette a kórházat.

madonna örökbefogadás

Még több
Társadalom