5 kérdés, amit minden alkalommal tegyél fel a fodrászodnak

Ez az öt kérdés segít, hogy a lehető legjobb hajad legyen

5 kérdés, amit minden alkalommal tegyél fel a fodrászodnak
2019.03.21. 17:39

Vannak napok, amikor azt érezzük, tökéletesen áll a hajunk, máskor meg legszívesebben egy sapkában közlekednénk egész nap. Létezik bármi, amitől hirtelen jobban érezzük magunkat a bőrünkben, mint egy jól sikerült hajvágás vagy hajfestés?

A kifutókon látott vöröses, réz árnyalatok után vágyódsz? Esetleg egy hanyagul elegáns ‘így keltem fel’ kócos frizura a kedvenced? Bármi is legyen a számodra tökéletes haj, nem árt, ha néha kicsit változtatsz a megjelenéseden, mivel rendkívül megnöveli az önbizalmad egy jól kiválasztott hajviselet.

Az ELLE.com felmérése szerint a magazin olvasóinak 55%-a a fodrászatból kilépve vadi új személynek érzi magát, 24%-uk pedig ‘extrán magabiztosak’, miután befestetik a hajukat. De bármennyire lehet jó egy látogatás a kedvenc szalonunkba, egy elrontott hajvágás vagy festés össze tudja törni a szívünket.

Hogy elkerüljük a hajkatasztrófákat, összeszedtük azt az öt kérdést, amit érdemes mindig feltenni, ha fodrászszékbe ülünk!

Hogyan passzolna az új hajam az életstílusomhoz?

Nagyon csábító elképzelni, hogy mikor a fodrászatban ülünk, az akkori állapotban lévő hajunkkal egy teljesen új, felfrissült formában fogunk találkozni. Igazság szerint mindegy, milyen csodásan vágja le vagy milyen precízen festi be a hajad a szakember, ha az nem illeszkedik az életviteledhez, akkor az eredmény nem lesz tartós. Például, ha bikram jógára járunk, aminek lényege, hogy 40 fokban kell edzeni, a sok hajmosástól megváltozik a hajunk színe. Minden körülmények között beszéljünk a fodrásszal, hogy mik azok a külső ényezők, amik hatással lehetnek az új festésre!

Mennyibe fog kerülni, hogy hosszútávon is fenntartsam ezt a frizurát?

Sokak számára ijesztő lehet a pénzről beszélni, de érdemes tisztában lenni azzal, hogy megengedhetjük-e magunknak az új frizurát. Ha mondjuk balayage festést szeretnél, akkor valószínű, hogy nem kell olyan gyakran karban tartani, viszont sokkal drágább, mint egy sima melírozás. Ha valahol elkezdjük festetni az ősz hajszálainkat a tőnél, az a szép, ha ugyanazt az árnyalatot festetjük mindig újra, ez pedig lehet, hogy egy extra drága helyen nem mindig fog menni. Mindig gondoljuk át előre, hogy valóban fenn tudjuk-e tartani a fodrászati kezelést.

Hogyan tudom otthon is elérni ugyan azt a színt?

Ez az emberek álomkérdése, amit sosem mernek feltenni, pedig rengeteg jó minőségű festék és pigment van, amit direkt otthoni célra fejlesztettek ki. Érdemes feltenni azt a kérdést a fodrászodnak, hogy kifejezetten a hajtípusunkra milyen termékeket ajánl. Azt is elmondhatjuk a fodrásznak, hogy általában hogyan hordjuk a hajunkat. Ha például többet van lófarokba kötve, mint kiengedve, akkor lehet, hogy a tarkódon lévő résznek külön figyelmet szentel.

Milyen festéssel kapcsolatos szakzsargont kell ismernem?

Sokan döbbenten állunk a fodrásszal szemben, amikor olyan kifejezésekkel dobálózik, mint a ‘lowlight’ vagy ‘glazing’. Íme a legfontosabb kifejezések, amik elolvasása után folyékonyan fogunk beszélni ‘fodrászul’.

Bázis szín: Ez egy olyan színt jelent, amit a hajad alapszíne. Legtöbbször a világosabb szín kerül a hajra ezután, de a bázis szín lehet akár csak a töveken is.

Glaze: A glaze szó magyarul zománcot jelent, de nem kell aggódni, a kifejezés ugyanis arra utal, hogy a világosabb tincseket egy kontrasztosabb színezékkel befestik, hogy elkerüljék a csibesárga effektust. A glaze első lépcsőfoka a haj világosítása, majd erre kerül fel a kívánt színtónus, hogy természetesebb, szebb árnyalatú legyen.

Highlights: Ez ugyanaz, mint a melírozás. Kisebb vagy akár nagyobb tincseket festenek be egy világosabb színnel, majd fóliába tekerve hagyják, hogy elvégezze a festék a hatását.

Lowlights: Ez a szőkített melír ellentéte, a lényege, hogy napszítta hatást keltsen. A melírrel ellentétben a haj alsó felét festik be egy sötétebb színnel, mivel a nap is csak a hajad felső rétegeinek színét szívja ki. Amikor 2-3 árnyalattal sötétebb festéket választunk az alapszínünknél, akkor mondjuk, hogy lowlights festés (míg a highlights-nál 2-3 árnyalattal világosabb színt használnak).

Balayage: Francia eredetű szó, arra utal, hogy ‘kézzel festett’. A hajra majdnem, hogy össze-vissza viszik fel a festéket, hogy természetes hatása legyen, de teljes mértékben az arcformánkhoz és a tónusainkhoz mérten fogják elkészíteni nekünk.

Glossing: Fényesítést jelent, ami csak félig tartós, vagyis pár mosás után már nem látszik annyira. A lényege, hogy hajunk fényes és csillogó lesz 2-6 héten keresztül.

Ez a hajszín a következő évszakokban is jól fog mutatni?

Egy jó fodrász először szemügyre veszi az arcformánkat, a stílusunkat, hogy milyen színű ruhákat viselünk és a szemünk színét, hogy megfelelően felmérje azt a színárnyalatot, ami a lehető legjobban fog állni. De azzal is tisztában van, hogy a fények másképpen világítják meg a színeket, ezért nem biztos, hogy ami télen jól állt, az nyáron is ideális lesz. Kérdezzünk rá, hogyan lehet szezonálisan felfrissíteni a hajunk színét, hiszen ez is éppen annyira fontos szempont, mint az, hogy a hajunk színe passzoljon a stílusunkhoz. Ha lehet, úgy jelenjünk meg a fodrásznál, hogy nincsen rajtunk túl sok smink, mivel fontos, hogy a szakember lássa az eredeti bőrszínünket. Tudjuk, hogy hosszú órákig saját magunkat kell bámulnunk, de a jobb hatás érdekében igyekezzünk csínján bánni az alapozóval és a bronzosítóval.

balayage fodrászat haj hajfestés hajtípusok melírozás

Még több
Szépség