Hormonokra hangolódva

Hogy mennyire befolyásolják hormonjaink mindennapjainkat? Mennyire vannak hatással hangulatunkra, étvágyunkra, az alvásunkra vagy éppen a libidónkra? Szerkesztőnk személyes beszámolójából megtudhatod!

Hormonokra hangolódva
2018.07.08. 09:44

 

Az, hogy hormonjaink jelentősen befolyásolják hangulatunkat, nem újdonság. De a hormonális egészség sokkal árnyaltabb annál, mint hogy csupán hangulatunk meghatározó elemeként gondoljunk rá.

Az endokrin mirigyek amolyan energiaközpontok, olyan speciális sejtek csoportjai, melyek hormonokat állítanak elő. Az itt termelődő hormonok szervezetünk kémiai üzenetközvetítői: a test különböző részeit aktiválják és szabályozzák a sejtek és szervek működését. Lassan fejtik ki hatásukat, és rengeteg különböző testi folyamatot befolyásolnak, beleértve az anyagcserét, a libidót, a szaporodást, a hangulatunkat, és még sorolhatnánk. Amikor hormonjaink egyensúlya felborul, különböző tünetek árulkodnak róla, az álmatlanságtól a kiégésig vagy puffadásig. Akárhogyan is változtatjuk meg az étkezésünket vagy az életmódunkat, változást csak akkor fogunk tapasztalni, ha ezeket az alapokat rendbe tesszük.

Általában odafigyelek az egészségemre, hogy mit eszem, és mikor, de ahogy a hormonok nyomába eredtem, rá kellett jönnöm, hogy bár túl vagyok a harmadik X-en, egyáltalán nem vagyok tisztában a saját hormonháztartásom állapotával. Az utóbbi időben észrevettem, hogy megváltozott a testem, és nem igazán érzem, hogy a hangulatváltozásaimat kordában tudnám tartani. Mióta elmúltam harminc, a hasam körül felugrott pár kiló, s a kedélyhullámzásaimtól a férjem sokszor futásnak eredne, ha tehetné. Bár tudom, ez cseppet sem számít ritkaságnak, mert hormonjaink 27 éves korunk környékén kezdenek csökkenni, azért mégis jó lenne utánajárni az okának.

Egy vérvétel könnyen elárulja, hogy is áll a hormonháztartásunk, de ma már nyálteszt segítségével is pontos képet kaphatunk állapotáról. Be is jelentkezem vérvételre, és utánajárok, honnan keríthetnék egyet az utóbbiból, ami különösen praktikus az adrenalinszint mérésére (itthon magán-egészségközpontokban vehető igénybe). Az adrenalinmirigyek a vesék fölött helyezkednek el, és a kortizol nevű stresszhormont termelik. Amikor az adrenalin- mirigyek rosszul működnek, fáradtnak érezzük magunkat, és képtelenek vagyunk kezelni a stresszt.

A nyálteszthez mellékelt használati utasítás kicsit komplikált, de igyekszem kiigazodni rajta. Egyszerre fog el a kíváncsiság és az aggodalom, hogy mi lesz az eredmény.

Egy nyáltesztből azt is megtudhatjuk, milyen táplálkozási módra van leginkább szüksége a szervezetünknek, vagy hogy testünk hogyan választja ki a hormonokat. Az így kapott információk segítenek meghatározni, szükségünk van-e valamilyen étrend-kiegészítőre.

Másnap reggel hatkor felkelek, hogy előkészüljek az első fiolára ‒ 1 órával ébredés után, éhgyomorra kell elvégezni a tesztet. Nem túl szexi egy csőbe köpködni, de miután megvagyok, a mélyhűtőbe teszem a fiolát, hogy este elküldjem a laboratóriumnak. Közben elkezdek utánajárni, hogy milyen szervrendszeri problémák köthetőek a hormonokhoz, és megtudom, hogy a bélrendszer egészségének szempontjából kulcsfontosságú a hormonháztartás. A hangulatunkat meghatározó szerotonin hormon kilencvenöt százaléka ugyanis a gyomorban termelődik. Furcsa módon, számos tünet vagy állapot, amit a gyomortól távol érzékelünk, mégis onnan ered, és ezekkel a hormonokkal van összefüggésben. Azt gondolnánk, a pajzsmirigyhormonok a pajzsmirigyben termelődnek, holott húsz százalékuk a gyomorban alakul át, ami jelentősen kihat az anyagcserére.

Egyes ételekkel nagymértékben tudjuk segíteni hormonális egészségünket. A káposztafélék családjába tartozó zöldségek, mint a brokkoli, karfiol és kelkáposzta például olyan elemeket tartalmaznak, amik segítik az ösztrogén termelődését, miközben gyomrunk egészségét is támogatják. A másik hormontuningoló az avokádó. Rengeteg vitaminban, zsírsavakban és növényi szterolokban gazdag. A növényi szterolok jótékonyan hatnak a hormonokra: megakadályozzák az ösztrogén felszívódását és elősegítik a progeszteron termelődését.

Hogy segítsük a stresszmenedzsmentemet, a táplálkozási tanácsadóm azt javasolja, nyugodtabb körülmények között étkezzek, ne a gép előtt. Gyakran pillanatok alatt behabzsoljuk az ennivalót, és még mindig éhesnek érezzük magunkat, vagy azonnal szükségünk van egy kávéra, pedig csak nem hagytunk elég időt annak, hogy az étvágyszabályozó hormonjaink bekapcsoljanak, és jelezzék, eleget ettünk ‒ magyarázza a dietetikus.

De az étrendeken kívül is vannak módszerek, amikkel befolyásolhatjuk a hormonok működését ‒ például az alvással, vagy azzal, hogy mikor edzünk. Bárkit kérdezek a témában, a stressz minimalizálására a jógát javasolja.

Másnap reggel már egy jógastúdióban igyekszem valahogy a jelen pillanatra fókuszálni, hogy ne a jövőn cikázzanak a gondolataim, hogy hogyan tudok lépést tartani a határidőkkel. Egy sor póz, légzés és nyújtógyakorlat után sikerül eljutni a kiüresedett elme állapotába. Itt vagyok. Most.

Könnyen rákapva újonnan rálelt nyugalmamra, egy hangterapeutával találkozom. A hangfürdő lelassítja az agyhullámokat, s ezáltal a test feltöltődik, regenerálódik. Alaphelyzetben béta állapotban vagyunk, ez az aktív elme frekvenciája. Amikor lelassulunk, alfába kerülünk, majd thétába, ami az alvást bevezető szakasz. Amikor ezek aktiválódnak, a teljes szervrendszert szabályozó paraszimpatikus idegrendszer működésbe lép. A foglalkozáson a földön fekszünk, miközben a terapeuta megszólaltatja a gongokat. Egy ponton résnyire nyitom a szemem ‒ mindenki teljes zenben van. A vége felé újra elszállok, majd csengettyűk szakítják félbe a gong frekvenciáit, és hoznak vissza a jelenbe. Az egyik legjobb egy óra, amiben az elmúlt hetekben részem volt, és végre a teszteredmény sem izgat különösebben.

Kiderül, hogy még jó pár hangfürdőnek hasznát venném, ugyanis a teszt szerint a kortizolszintem négyből háromszor magasnak mutatkozott. A magas kortizolszint gyakran árulkodik a mellékvese kifáradásáról – magyarázza a tesztet kiértékelő szakorvos. De elhatározom, hogy nem fogom azon stresszelni magam, hogy hivatalosan is stresszes vagyok. Hirtelen bevillan, hogy ez az egész ráébresztett arra, hogy sokkal többet tehetek a hormonjaimért, mint gondoltam, legalábbis az életmódom szempontjából. A szakorvos azt tanácsolja, egészítsem ki az étkezésemet adaptogénekkel, amik stresszoldó és kiegyensúlyozó hatásuk miatt wellness témában abszolút sztároknak számítanak.
De leginkább az tölt el örömmel, hogy végül mégiscsak jobban képben vagyok a hormonjaimat illetően, és ezentúl sokkal több időt szánok majd nyugis hangfürdőkre és a jelenben tartó jógapózokra.

 

Adaptogének

Hormonháztartást kiegyensúlyozó növényi táplálékkiegészítők, mint a maca, ginszeng, ashwagandha.

Brokkoli
+ mustárpor
Mustárporral fokozhatjuk a brokkoli hatását. Adjuk egy kis vinaigrette-hez,és úgy öntsüka brokkolira.

Nyúlpóz 

A kisbabapózhoz hasonlít, csak a kezünkkel fogjuk meg hátul a sarkunkat, és az állunkkal közelítsünk a mellkas felé. Stimulálja a pajzsmirigyet.

Ómmm
A jógaóra zárómantráinál már fél lábbal az öltözőben? Tartsunk ki! A mantrázás stimulálja a szájpadlás meridián pontjait, ami segíti a szerotonin és dopamin termelődését.

hormonok jóga nyálteszt

Még több
Szépség