A Pécsi Tudományegyetem leszámol a nemi sztereotípiákkal (X)

2020.11.12. 11:46

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának kitűzött missziója, hogy leszámoljon azokkal a nemi sztereotípiákkal, melyek szerint vannak női és férfi szakmák.

A Kar vezetősége azt vallja, hogy ma már teljesen hétköznapi, ha egy nő műszaki pályán tervezi az önmegvalósítást. Viszont kulturális oka (is) van, hogy ilyen aránytalan a nemek aránya a STEM pályákon (tudomány, technológia, mérnöki és matematika területeket angol rövidítése): míg a fiúk építő- és videojátékokkal játszanak gyerekkorukban, addig a lányokra sokszor a babák rózsaszín világa vár.

Pedig a nőknek számos tulajdonsága van, mely kifejezett előnyt jelent: nyitottság, kíváncsiság, rendszerező és kategorizáló készség, multitasking, precizitás, türelem – mindezek pedig egy jó mérnök ismérvei. Ráadásul számos hétköznapi példa is mutatja, mekkora szükség lenne rájuk a STEM pályákon: a nyilvános mosdók kialakításánál jellemzően ugyanakkora terület áll a férfiak és nők rendelkezésére, azonban a nők nemcsak, hogy sűrűbben járnak mosdóba, de átlagosan 2,4-szer több ideig is tart elvégezni a dolgukat, ezért rájuk szinte mindig nagyobb sor vár. Ez pedig mérnöki munka eredménye.

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának kezdeményezése ezért kiemelkedően fontos – ugyanakkor hiteles is, hiszen 2018-ban Dr. Medvegy Gabriella személyében 2018-ban nőt választottak a kar dékánjává. A kezdeményezés egyik lényegi eleme a fiatalok bevonása: már hetedik éve tart az együttműködés a a nemzetközivé nőtt ÉlményMűhely Matematikai-Művészeti Mozgalom alapítóival. Ennek célja, hogy óvodás és iskolás korú gyerekkel ismertetik meg ezeket a területeket élményszerűen.

A jellemzően tavaszra szervezett programmal kapcsolatban érdemes figyelni a PTE MIK és az ÉlményMűhely felületeit. A misszió kapcsán egy blog és kisfilmek is készültek, melyek itt megtekinthetők.

Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar

Még több
Kultúra