Vagina múzeum nyílt Londonban

A projekt vezetője Izlandon látott egy pénisz múzeumot, akkor elhatározta: szükség van vagina múzeumra!

Vagina múzeum nyílt Londonban
2019.11.26. 10:02

A londoni Camden Market utcában a következő felirat olvasható: Vagina múzeum. A kapu előtt az emberek kígyózó sorban várakoznak a bejutásra, még ők sem tudják, hogy mire számítsanak, amikor belépnek az első, a női nemi szervnek szentelt múzeumba. A kiállítás Londonban nyílt meg előző héten és máris hatalmas népszerűségnek örvend, egyedisége miatt. “Amikor megtudtam, hogy Izlandon létezik egy pénisz múzeum, vagina viszont egy sem, elhatároztam, hogy létrehozok egyet.” – mondta Florence Schechter, a múzeum igazgatója és a projekt alapítója. A kezdeményezés még 2017 márciusban indult, egy adománygyűjtő szervezetnek köszönhetően, amely közel 50 ezer fontot gyűjtött össze, hogy elindulhasson a projekt.

Schechter célja, hogy egy állandó kiállítást hozzon létre: “Az elmúlt években rájöttem, hogy az embereket őszintén érdeklik ezek a témák, de mégis sokszor nehézséget jelent, hogy biztonságos és inkluzív környezetben beszélhessenek róluk.” Szóval, az alapötlet nagyjából ez: konstruktív párbeszéd kialakítása a női anatómiáról és szexualitásról, melyet rendszerint elutasító, tabunak számító aura vesz körül.” A világon az emberek majdnem 50%-nak van vaginája, de mindenki ezen keresztül jött világra. Ennek ellenére, a vagina és a női szervek még mindig tabu témának számítanak.” A múzeum vállalja a bizonyos értékek tiszteletben tartását, melyek alapvető fontosságúak az ilyen érzékeny kérdésekkel kapcsolatos információk nyújtásakor.

A kiállítás, a ” Muff Busters. Vagina Myths and How to Fight Them célja a népszerű, de pontos információk szolgáltatása a nők szexualitásával kapcsolatban, valamint a témában kialakuló mítoszok és tévhitek feloldása. Tudod, hogy mi a különbség a vagina és a vulva között? Le tudnád rajzolni a klitoriszt és képes lennél megnevezni az összes részét? A kiállítás az érdeklődőket utazásra hívja, és nem csak az anatómiai, hanem a női szexualitás történelmi jelentőségét is bemutatja. A tárlatban nincs hiány elszíneződött bugyik, intim ápolószerek és hatalmas menstruációs kelyhekből.

Senki sem mondhatja, hogy a kiállítás nem tanulságos (a kijáratnál még egy kvízt is kitölthetünk a frissen szerzett ismeretekből), főleg, ha figyelembe vesszük, hogy egy felmérés szerint a lakosság 52%-a képtelen leírni a funkcióit és vizuálisan azonosítani a vaginát. A téma természetesen összetett. Ez az első kiállítás a női nemi szervről, így a sok fontos téma közül csak néhányat érint, de ha a projekt tovább növekszik, még nagy dolgokra is számíthatunk.

Abban a korban, amikor egyre nagyobb igény van a plasztikai beavatkozásra a nemi szervünkön, egyértelmű, hogy a vagináról beszélni kell, de legalább a művészet egy formáján keresztül bemutatni. Oktató jellege megpróbálja eltörölni azt a tabut, amely évszázadokon át azért alakult ki, hogy a társadalom uralhassa a női testet. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a női szexualitás gazdag szimbólumokkal és bonyolult történelemmel rendelkezik. Elérkezett az idő, hogy mindenki tanulmányozni kedje és tisztelje a vaginát.

művészet pénisz szexualitás vagina vagina múzeum

Még több
Kultúra