A művészet jótékony ereje

„Ha valaki egyedül álmodik, az csak egy álom. Ha sokan álmodnak együtt, az egy új valóság kezdete.” Hundertwasser

A művészet jótékony ereje
2019.11.19. 10:36

Ahhoz hogy egy igazgyöngy létrejöjjön a kagylónak meg kell sérülni vagy valamilyen szennyeződésnek kell bekerülni a szervezetébe. Életünk során sok nehézséggel találkozunk mindannyian, és olykor igazán komoly kihívással is kénytelenek vagyunk megküzdeni, amelyekből, ha elég belátóak vagyunk, rengeteget tanulhatunk, s néhány különleges esetben új felismerésekkel gazdagodhatunk. Vannak azonban olyanok, akik már eleve nehéz körülmények közé születnek. Nekik még inkább szükségük van arra, hogy valaki óvja és segítse őket. Hogy megtanulhassák, miként lehet a hátrányaikat szublimálni, a sötétséget színekké, a nélkülözést művészetté, az önkifejezés tündöklő eszközévé tenni.

L. Ritók Nóra mindig is hitt a művészet személyiségformáló és közösségteremtő erejében, ezért hozta létre húsz évvel ezelőtt az IGAZGYÖNGY Alapítványt szülőfaluja körzetében, a berettyóújfalui kistérségben. Módszere azóta már nemzetközi elismertségre tett szert. Missziójának egyik gyümölcse az a művészeti iskola, amelynek diákjai napról napra átélhetik az alkotás örömét, és a saját bőrükön tapasztalhatják meg, hogy a szépség az élet része lehet, ha megfelelő segítséget kapunk adottságaink kibontakoztatásához. Nóra és kollégái rendületlenül hisznek abban, hogy a közösség képes kitörni a generációs, átörökített szegénység köréből. Egyre több helyen vannak jelen, így évente több, mint 1200 családot érnek el közvetve és közvetlenül. Hitvallásuk szerint: „A mostani generációval együtt dolgozunk a következő generációért, és tudjuk: mindig van kiút.”

A 2000 óta működő művészeti iskola 550-600 közötti tanulója hátrányos helyzetű, és ezen belül is magas a halmozottan hátrányos helyzetű kisgyerekek létszáma. A tanulók több szakirány közül választhatnak: grafika-festészet, szobrászat és kerámia, fém- és zománcműves, környezet- és kézműveskultúra. Az iskola módszertana az úgynevezett hármasfókuszú vizuális nevelésen alapul. Azért hármasfókuszú, mert a pedagógusok a gyermekközpontú vizuális nevelés mellett hátránykompenzációval és szociális kompetenciafejlesztéssel is foglalkoznak. A módszer sikerességét a felszabadult és magával ragadó órák mellett hazai és nemzetközi rajzpályázati eredmények igazolják, az Igazgyöngyök évente 500-nál is több díjat nyernek.

A művészet jótékony erejének tudatos kiaknázása igen modern módszer, csupán a második világháború után került be a pszichológia eszköztárába. Bár például a zenét az ókor orvosai kedélybetegek állapotának javítására ajánlották. A reneszánsz idejében pedig a képzőművészeti alkotások lélekemelő hatásáról beszéltek, ami képes felderíteni a lelket és előhívni a nemes érzelmeket.  

A művészetterápiás megközelítések egyike az aktív módszer, amelynek lényege, hogy az alkotó az adott művészeti technikával fejezi ki, illetve jeleníti meg az élményeit. „Az alkotó a saját művén keresztül így jobban megérti magát, de a mű rezonanciát kelt a többiekben is. A kialakuló dialógus olyan lelki szintekre utal, amelyek gyakran szavakban megfogalmazhatatlanok, s amelyek részt vesznek a megbetegedésben és a gyógyulásban.” – írja dr. Buda Béla pszichiáter a művészetterápiáról.

Az Igazgyöngy Alapítvány bár nem hangsúlyozza, hogy terápiás munkát végezne, képeiket elnézve az ő vizuális nevelői módszerük mégiscsak a személyiséget jótékonyan befolyásoló munka. A terápia szó eredeti jelentése nagyon közel áll egy pedagógus feladatköréhez, ugyanis a szó alapjául szolgáló görög therapein jelentése szolgálni, gondozni. Az IGAZGYÖNGY Alapítvány munkatársai abban segítik ezeket a gyerekeket, hogy a bennük ösztönösen meglévő művészi kifejezés igényét kibontakoztassák, és megmutassák, hogy ezt a képességüket sem a szegénység, sem a kudarcok, semmi sem veheti el tőlük. Az alkotás öröme és sikerélménye pedig azt is megtaníthatja nekik, hogy igenis ki lehet törni még a legnehezebb körülmények közül is. Ez pedig pozitívan hat az alkotók énképére, önbizalmára.  

Szerencsére egyre többen támogatják ezt a nem mindennapi kezdeményezést. Pénzgyűjtés vagy épp tárgyadományok segítenek abban, hogy ez a valóban életbevágóan fontos munka folytatódhasson. A bécsi székhelyű FREYWILLE ékszermanufaktúra is régóta figyelemmel kíséri L. Ritók Nóra képzőművész, Prima Primissima díjas művészeti nevelőnek és pedagógusainak elhivatott, művészeti munkáját. Az elragadó gyerekrajzokba a cég tulajdonosa is beleszeretett, így nem volt kérdés, hogy az egész életét és vállalkozását a művészet szeretetére építő Dr. Friedrich Wille támogatást nyújtson annak a magyarországi alapítványnak, amelynek tevékenységében a művészeti nevelés központi szerepet tölt be.

Az IGAZGYÖNGY Alapítvány mesés gyerekrajzai alapján a bécsi manufaktúra háromféle Gavroche selyemkendőt készített limitált számban, melyek november közepétől lesznek megvásárolhatók a FREYWILLE budapesti üzletében az Andrássy út 43. szám alatt. A kendőkből befolyt teljes összeget az osztrák cég az alapítvány javára ajánlja fel, ezzel is támogatva a szervezet művészeti tevékenységét és gyermekeinek alkotókedvét. 

Igazgyöngy Alapítvány

Cím: 4100 Berettyóújfalu, Sinka utca 7.

Adószám: 18557882-1-09

Bankszámlaszám: 11738046-20048343

Email cím: info@igazgyongyalapitvany.hu

Telefonszám: +36 30 179-4276 

Email: adomany@igazgyongyalapitvany.hu

freywille művészet pr reklám

Még több
Kultúra