Archie Harrison? Mindent arról, miért ez lett új royal baby neve

A királyi család legújabb tagja: Archie Harrison Mountbatten-Windsor

Archie Harrison? Mindent arról, miért ez lett új royal baby neve
2019.05.09. 12:41

Két nappal azután, hogy bejelentették a királyi család legújabb tagjának megszületését, Meghan Markle és Harry herceg tegnap a baba nevét is elárulták: Archie Harrison Mountbatten-Windsor. A bejelentést nem sokkal azután ejtették meg, hogy Archie találkozott a dédnagymamájával, II. Erzsébet királynővel, valamint elkészítették az első családi fotót, amin Meghan, Harry és Archie látható.

Míg az “Archie Harrison” elég szokatlanul hangzik mindazoknak, akik előre próbálták megjósolni a baba nevét, Meghan és Harry számos ok miatt választották. Egy forrás szerint a herceg és hercegnő ‘modern nevet’ szerettek volna adni gyermeküknek, ami egyben tiszteli a királyi család hagyományait is. A név nem bír különleges jelentéssel, a párnak “egyszerűen csak megtetszett a hangzása.”

A nevek népszerűségnek rangsorolásában a Harrison az egyik legkedveltebb fiúnév az Egyesült Királyságban és Amerikában is. A névvel lehet viccelődni is, a hangzása megfelel a “Harry’s son” kifejezésnek, ami annyit jelent, hogy: “Harry fia”. Ami valljuk be, elég vicces, mivel Harry herceg fiáról beszélünk.

Az Archie jelentése bátor, merész és eredeti. Az eredetileg görög származású név, az Archon uralkodót jelent. Sokan arra gyanakodtak, hogy a pár egy tradicionálisan királyi családhoz illő nevet ad a babának, amivel tiszteleghetnek akár Fülöp herceg előtt (Erzsébet királynő férje és Harry nagypapája) vagy Diana hercegnő leánykori nevét, a Spencert választják majd.

Történetesen számos királyi baba kapta nevét hajdani királyokról és királynőkről, Meghan és Harry azonban sokkal szélesebb spektrumon válogathatott, hiszen nem valószínű, hogy a kis Archie valaha is a trónra kerül, mivel Vilmos herceg gyermekei előrébb helyezkednek el a raglistán. Ha pontosak akarunk lenni, akkor a trónöröklési sorrendben a hetedik.

Az már kiderült, hogy a hercegnő és herceg nem választottak királyi nevet a babának, azt azonban még nem lehet pontosan tudni, hogy milyen titulust adnak neki.

Egy másik forrás szerint “annak ellenére, hogy van pár titulus, amit Archie megkaphatna, Harry és Meghan eldöntötték, hogy nem aggatnak rá semmilyen jelzőt. Szóval egyszerűen csak Archie Harrison Mountbatten-Windsor lesz.”

Ha Archie nagyapja, Károly walesi herceg kerül majd a trónra, könnyen lehet, hogy Archie automatikusan megkapja majd a ‘királyi felsége’ titulust, annak ellenére, hogy Meghan és Harry direkt nem szeretnék ‘megterhelni’ ilyen címkékkel.

Szóval, hogyan lehetséges, hogy Archie nem herceg, miközben Vilmos herceg összes gyereke ezt a titulust viseli? A királynőnek új kiáltványra lenne szüksége, hogy Archie Harrison is azzá váljon. Kate Middleton és Vilmos herceg gyerekei esetében II. Erzsébet királynő létrehozott egy kiadványt, még hónapokkal azelőtt, hogy elsőszülött fiúk, György megszületett volna. Ezt a rendeletet 2012 decemberében adták ki, aminek köszönhetően a wales-i herceg legidősebb gyereke megkaphatta a hercegi/hercegnői titulust.

A királynő egy ehhez hasonló rendeletet könnyedén elintézhetett volna Archie kedvéért, ám a forrás szerint “ha a királynő akarta volna, hogy Harry gyereke herceg legyen, akkor már rég megtette volna a szükséges lépéseket.”

harry herceg királyi család meghan markle

Még több
Kultúra