Cukiság és pszichedélia

Vajon mit álmodik egy kislány? Miért bámul le rá négy óriás szem? És miért lebeg a fehérruhás nő élet és halál között?

Cukiság és pszichedélia
2018.10.17. 16:10

Kele Juci mesevilága trükkös. Bájos és kifejező, mint egy Dixit kártya, könnyű elmerülni benne. Aztán hirtelen úgy falhoz vág, hogy percekig nem kapsz levegőt.

Nagyszemű, gömbölyű lányalakjai mindent elmesélnek a nőségről, kislánykortól a nénivé válásig. Közben úgy lavíroz a világok között, hogy észre sem veszed, melyik a valódi, és melyik a pszichedelikus. Egy pillanat alatt egy olyan univerzumba visz, ahol még soha nem jártál, de mégsem ijedsz meg tőle, mert azonnal a magadénak érzed. A cuki képek észrevétlenül késztetnek gondolkozásra, de bármelyikük gond nélkül passzolna a nappalidba vagy a hálószobádba.

És ha azt hinnéd, hogy ezek a festmények (amiket online a kelejuci.com oldalon nézegethetsz) messzire repítenek, még sehol sem jársz. A festőnő legújabb kiállítása ugyanis ‘WE CAN FLY’ címmel új lebegő, levitáló vagy az égbolton repkedő nőalakkal lep meg. Lesz köztük angyal, önarckép, pszichotikus álomban lebegés és még sok más, mellyel Juci annyit akar mondani: mindannyian szárnyalhatunk, ha elérjük a belső békét. Azt a tudatállapotot, melyben bár egyedül vagyunk, de nem magányosak, és amivel bármilyen flow-ra képesek vagyunk. Ahogyan ő is elrepült, kétgyerekes építész anyukából olyan festővé, akinek már a hetedik önálló kiállítása nyílik meg.

A mostani tárlat helyszíne a Tranzit Art Café, ahol egyébként Juci első kiállítása is volt, évekkel ezelőtt.

A megnyitó időpontját a Festészet Napjára időzítették: október 19. 18.30., megnyitja Herman Pierre (RTL Magyarország Kreatív Igazgató), csellón pedig Bozsó Tibor fog játszani. A kiállítás november 15-ig lesz látható.

festőnő kele juci kultúra művészet

Még több
Kultúra