5 ok, hogy Münchenbe utazzunk

Berlin mellett a bajor főváros a magyar utazók legkedvesebb úticélja Németországban, és teljes joggal. Számtalan látni- és tennivaló vár minket ott, és közülük jó néhányért még fizetnünk sem kell.

2016.07.08. 11:00
Katt a galériára!
9 fotó

5 ok, hogy Münchenbe utazzunk

1 of 9
2 of 9
3 of 9
4 of 9
5 of 9
6 of 9
7 of 9
8 of 9
9 of 9

  2 of 9
5 ok, hogy Münchenbe utazzunk


  3 of 9
5 ok, hogy Münchenbe utazzunk


  4 of 9
5 ok, hogy Münchenbe utazzunk


  5 of 9
5 ok, hogy Münchenbe utazzunk


  6 of 9
5 ok, hogy Münchenbe utazzunk


  7 of 9
5 ok, hogy Münchenbe utazzunk


  8 of 9
5 ok, hogy Münchenbe utazzunk


  9 of 9
5 ok, hogy Münchenbe utazzunk


A Nymphenburg kastély

A bajor kastélyokat, főként a Disney-féle Csipkerózsika filmbeli otthonát ihlető Neuschwansteint még az is ismeri, aki sohanem járt arrafelé. München leghíresebb kastélya a Nymphenburg, amelynek múzeumként szolgáló épületeit csak belépti díj ellenében csodálhatjuk meg belülről, a hatalmas kastélypark azonban mindenki előtt szabadon nyitva áll. Lehet itt sétálni, futni, gyönyörködni a virágokban, vagy lesni, felbukkan-e a közelünkben az itt élő őzek egyike. A parkot ingyenesen letölthető okostelefonos alkalmazással is felfedezhetjük: a Schlosspark Nymphenburg app német és angol változatban létezik, és 23 állomáson végigvezetve lát el minket történelmi információkkal, képekkel, film- és hanganyag-dokumentumokkal. Aki szereti a jellegzetes, kissé szürkés árnyalatú bajor világoskék színt, az később a múzeumshopban bámészkodhat, és beruházhat, ha egy selyemkendőre vagy párnára nem is, de legalább egy csomag bajor mintás szalvétára.

Az operaház és az operafesztivál

A Bajor Állami Operaház a királyi kincstárat is magában foglaló épületegyüttes, a Rezidenz része. Nyaranta az operafesztivál alkalmával az Opera mindenkinek program keretében ingyenes koncertekre is várják a közönséget az épület előtti téren. Az idén a fesztivál utolsó napjának szezonzáró előadását hallgathatjuk, illetve nézhetjük meg belépődíj nélkül a Max-Josef-Platzon felállított óriási kivetítőn: július 31-én délután 5 órától Wagner A nürnbergi mesterdalnokok című operáját közvetítik élőben a házból. A darab az operaház egyik 2016-os új produkciója, a főszerepeket Wolfgang Koch (Hans Sachs), Jonas Kaufmann (Walther von Stolzing) és Sara Jakubiak (Éva) éneklik. A rendezők azt ajánlják, a teret tömegközlekedéssel, majd gyalog közelítsük meg. Ha az Odeonsplatz felől sétálunk el az operaházig, akkor útba ejthetjük a Rezidenzstrassén a királyi kastély bejáratánál őrködő bronz oroszlánokat, és az orrukat megsimogatva kívánhatunk valamit, a négy szobor ugyanis a helyi legenda szerint teljesíti a kívánságainkat. Július 9-én este fél 9-től pedig a Marstallplatzon hallgathatunk ingyenes koncertet.

A BMW Welt és a BMW Múzeum

Ami a focirajongóknak az Allianz Arena, az az autózás szerelmeseinek a BMW Múzeum: kihagyhatatlan müncheni látványosság. Mivel a márka az idén százéves születésnapját ünnepli, az állandó kiállításokhoz „100 Mestermű. BMW Group – az innováció iránti szenvedély és a bátor vállalkozói szemlélet 100 éves története” címmel 2017. szeptember végéig időszakos kiállítás is társul. Itt a múlt század hajnalától napjainkig kísérhetjük végig az autózás fejlődését, és csodálhatunk meg több mint 30 legendás járművet teljes életnagyságban, köztük az 1936-os BMW 328 modellt, az 1955-ös BMW 507 roadstert és az ugyanebben az évben bemutatott BMW Isetta frontajtós miniautót is. A tárlaton látványos tanulmányautók is helyet kaptak, így a BMW 2008-ban elkészített „Gina” koncepciója is, amely intelligens, rugalmas szövetből készült külső „bőrt” visel. A kiállításra belépőjegyet kell váltanunk, ám a BMW Welt ingyen megtekinthető.

Az Alte Pinakothek

Dürer, Lucas Cranach, Rubens, Rembrandt, Leonardo, Raffaello – a Régi Képtárban a világ leghíresebb és legdrágább festményeivel találkozhatunk, több mint hétszáz remekművel. Mivel az épület 2018 végig energetikai rendszerének alapos felújításán esik át, hol egyik, hol másik szárnyát időről időre átmenetileg lezárják a látogatók elől, ami két következménnyel jár: egyfelől nem láthatjuk egyszerre a teljes gyűjteményt, másfelől viszont a megszokott belépti díj helyett csak 4 eurót kell fizetnünk. A legjobb ötlet azonban vasárnapra időzíteni a képtárlátogatást, mert akkor a jegy mindössze 1 euróba kerül. Ha pedig az építkezés miatt néhány terembe nem jutunk be, az csak jó ok arra, hogy máskor is visszatérjünk ide.

Az Isar partja

Bécshez hasonlóan München is kiváló példa arra, milyen jól ki lehet használni a város folyóját. A víz annyira tiszta, hogy ha beköszönt a bajor nyár, a helybeliek vidáman pancsolnak benne, a partján pedig kedvünkre sétálhatunk, futhatunk vagy bicilkizhetünk. Ha leterítünk egy törülközőt és a szemünket lehunyva elnyújtózunk a napon, úgy érezhetjük, mintha valahol a hegyek között lennénk, és nem egy nagyváros kellős közepén.

Fotó: Szabó Z. Levente, BMW

kirándulás kultúrprogram münchen nyaralás program programajánló turizmus utazás

Még több
Kultúra