Boldog napok Koppenhágában

Koppenhága igazi nagyvilági kisváros, Skandinávia divat-, dizájn- és kulináris központja, mely évről évre a világ legélhetőbb városainak toplistáján tündököl.

2016.07.06. 17:00
Katt a galériára!
15 fotó

Boldog napok Koppenhágában

1 of 15
2 of 15
3 of 15
4 of 15
5 of 15
6 of 15
7 of 15
8 of 15
9 of 15
10 of 15
11 of 15
12 of 15
13 of 15
14 of 15
15 of 15

  2 of 15
Boldog napok Koppenhágában


  3 of 15
Boldog napok Koppenhágában


  4 of 15
Boldog napok Koppenhágában


  5 of 15
Boldog napok Koppenhágában


  6 of 15
Boldog napok Koppenhágában


  7 of 15
Boldog napok Koppenhágában


  8 of 15
Boldog napok Koppenhágában


  9 of 15
Boldog napok Koppenhágában


  10 of 15
Boldog napok Koppenhágában


  11 of 15
Boldog napok Koppenhágában


  12 of 15
Boldog napok Koppenhágában


  13 of 15
Boldog napok Koppenhágában


  14 of 15
Boldog napok Koppenhágában


  15 of 15
Boldog napok Koppenhágában


Dánia fantasztikus fővárosa métán híres tengerhez kötődő kultúrájáról, különleges művészeti és építészeti világáról, laza lakosairól és minta értékűen barátságos társadalmáról. Útikalauzok százai listázzák Koppenhága kötelező látnivalóit, csodálatos kastélyoktól kezdve a Kis Hableány szoborig, de mi most helyiektől kértünk tippeket, hogyan legyünk néhány napig dánosan boldogok ott.

Hygge

A dán életérzést megragadó kifejezés a Hygge, mely az élet egyszerű szépségeinek élvezetét jelenti, és magában foglalja a barátokkal vagy családdal töltött estéket, jó ételeket, italokat, a környezet és a ritka napfényes órák élvezetét. Az igazán Hygee programok közé illik egy napfényes séta a csatornák partján, ebéd és egy ital a színes házas Nyhavn kikötő negyedben, laza délután a tengernél az Amager Strandparkban, fürdőzés a Kastrup Søbad mólóján, vagy egy mesebeli piknik a Rosenborg Parkban.

Rengeteg finomság

A Hygge életérzésre és Koppenhága évszázados multikulturális légkörére reflektálva a koppenhágaiak imádják színes gasztronómiai kínálatukat: dán gyümölcsös torták és fahéjas péksütemények minden sarki pékségekben, világszínvonalú skandináv éttermek, mint a Michelin csillagos Noma, és a világ konyháinak kedvenceit felvonultató street food fesztiválok, köztük, az ételrajongóknak kötelező, a korábbi papír raktár szigeten épített Papirøen.

Reggeli a Proviant kávézóban, brunch vagy Smørrebrød a Pixie-ben, ebéd a Fleisch étteremben, egy finom Jordbaer Kage vagy Kanelstange a Torvehallerne piacról, uzsonna Café Glyptoteket pálmaházában vagy a Granola-ban, vacsora a hipszter Kalaset étteremben… akár előre kinézel pár célpontot, akár csak sodródsz az árral, Kopenhága tökéletes helyszín az ételek szerelmeseinek, de a diétázóknak sem kell aggódniuk.

Két keréken

Ha az autentikus dán közlekedési módnál maradsz, biztosan le is dolgozod a sok finomságot. A komplex kis várost Európa egyik legjobban kitalált tömegközlekedési hálózata látja el és a sarki szelek gyakoriságától függően több vagy kevesebb kedvünk lehet gyalog bejárni Koppenhágát. Ha a legpraktikusabb és legautentikusabb gyakorlatot szeretnénk követni, akkor nincs alternatíva: biciklire kell szállni.

Ha igazán szeretnénk a helyiek közé beolvadni, felejtsük el a feltűnő színű turista bringákat vagy a csillogó-villogó ipad navigációs city bike-okat: válasszunk egyéniséghez illő biciklit! Én egy álomszerű, rózsaszín és fonott kosaras csodára Luca kölcsönzőjében találtam rá, ahol a bájos és temperamentumos olasz mester garantáltan megtalálja a hozzád illő kerékpárt.

Kutyával, gyerekkel, költöztetéshez, bevásárláshoz, kiránduláshoz vagy a shopping délutánhoz, esti koktélpartihoz méteres hóban vagy délutáni rave bulihoz, a koppenhágai lakosok listáján nincs olyan alkalom, ahova ne biciklivel mennének. Extrém esetekre, mint például háromnál több gyerek vagy egy egész virágüzlet fuvarozásához, az alternatíva a Christiania bike.  Az egyszerű kivitelezésű oldalkocsi Koppenhága anarchisták, művészek és hippik lakta Christiania negyedében készül, mely kerület egyébként autonóm és dán szabályozáson kívül álló államnak tekinti magát. A Christiania bike tehát több szempontból is Dánia egyik ikonikus dizájn exportja.

Északi Velence

Koppenhága karakterét meghatározza a város behálózó csatornák és tengeri kikötők rendszere. Déli testvéréhez hasonlóan a város mesésen fest a vízről, arról nem is beszélve, hogy számos pont között a legstílusosabb és legpraktikusabb hajóval közlekedni. A turista járatok és drága privát hajók helyett válasszuk Koppenhága „Havenebus” sárga vízibuszait, melyeket tömegközlekedési bérlettel gyalog és biciklivel is igénybe vehetjük, és gond nélkül közelíthetjük meg vele a tengerparti részeket, az Operaházat vagy a kikötőt.

Tivoli

A kötelező látnivalók listáján előkelő helyen szerepel a Tivoli kert. A helyi történelem úgy tartja, hogy Walt Disney a Tivoliban tett látogatás alkalmával állt elő Disneyland koncepciójával, ami hihető is, hiszen a város központjában lévő vidámpark különböző témák és történetek ihlette hullámvasutakkal és attrakciókkal várj a látogatókat. Gyerekekkel kötelező, de nélkülük is tökéletes program egy reggeli kávézással, vagy inkább egy délutáni borozással egybekötött tivoli látogatás, ha készek vagyunk elengedni magunkat és élvezni a kalóz életet és a kilátást az óriáskerékről, sikítozni a klasszikus hullámvasutakon és vattacukorral a kézben remegni a szellemvasúton.

Dán Dizájn

Skandinávia híres minimalista és futurisztikus dizájn iparáról és építészetéről, mely Koppenhága látképét is jellemzi. Az építészet szerelmesei nem hagyhatják ki a Black Diamond, azaz fekete gyémánt becenéven ismert monumentális könyvtárat, a Den Blå Planet akváriumot, és az Operaházat.

Az Illum az egyik legnagyobb dán dizájn üzlet, melynek tetejéről a kilátás is fantasztikus, a Designer Zoo és a Normann Copenhagen csodás bútorokat és dekorációt árul, a Made in Danmark pedig vintage dizájn darabokat kínál.

Városi séta közben érdemes a Strøget bevásárló utcát is meglátogatni, például egy szuper Hygge gyertyáért, benézni a világhírű dán ékszerészekhez, mint a Monies vagy a Pernille Corydon, és a londoni divathetet is meghódító tervezőkhöz is, a Wood Wood üzletébe vagy Mads Norgraad-hoz, mielőtt megérkezünk az Amagertorv-hoz és végigfotózzuk a belváros bájos utcáit.

Ha időd engedi, sűrítsd a turista látványosságokat különböző helyi programok közé, illetve tartalékolj egy-két múzeum opciót, páldul a Den Frie Centre of Contemporary Art –ot vagy a Rundetaarn megmászását, borúsabb napokra, melyek bármikor lecsaphatnak a városra!

bicikli boldogság dán design életérzés hygge Koppenhága utazás vakáció

Még több
Kultúra