Melyik jóga való nekem?

Más mozgásformákhoz képest a jóga rendkívül sokrétű: jógának tekinthetőek a mentális gyakorlatok, és az izzasztó, dinamikus ászanázás is. A jógára tekinthetsz úgy, mint egy nagyon széles eszköztárra, amelyből a célod szerint válogathatsz. Pápa Gyöngyvér, a Mandala Jógastúdiók oktatójának írása.

Melyik jóga való nekem?
2016.03.01. 14:00

Fáj a derekad? Gerincjógázz!

Ha irodában dolgozol, és a nap jelentős részét ülésben töltöd, akkor szerencsés, ha nem a legnehezebb jógafajtákat választod kezdésképpen. Ha stresszes vagy, vagy fáj a hátad, akkor a legjobb választás számodra a gerincjóga. Ez a jógafajta kifejezetten a modern ember testére szabja a jógát, ezen az órán megtanulhatod a helyes tartást, a helyes légzést, és javítja a relaxációra való képességed is.

joga1

Fizikai kihívásra vágysz? Astangázz!

Az astanga, vagy teljes nevén az astanga vinyásza jóga, egy dinamikus és erőteljes, ugyanakkor tradicionális irányzat. Fix gyakorlatsorokból áll, amelyek nem csak az ászanákat állítják sorrendbe, hanem összekötik azokat mozgással és a légzéssel is. Az eredmény egy kihívásokkal teli, összetett, ugyanakkor gyors fejlődést biztosító jógafajta.

Női problémákkal küzdesz? Nőijógázz!

A nőijóga egy szemléletmód, amely a hatha jóga gyakorlatait alkalmazza a női egészség megőrzésére ill. helyreállítására. A gyakorlatok helyreállítják az altest energetikai rendszerét, megerősítik a gát, a hüvely területét, a medence és a has izmait. A helyes légzés elsajátítása is hozzájárul a kiegyensúlyozott hormonális működéshez, valamint az idegrendszer és ezzel az érzelmek stabilitásához.

Elcsendesedésre vágysz? Hatha jógázz!

Valójában a jógairányzatok többsége, ahogy az astanga is, a hatha jógához tartozik, de a köztudatban inkább a lassú, meditatív és statikus gyakorlást jelenti. Egy klasszikus hatha gyakorlás középpontjában nem annyira a fizikai test fejlesztése, hanem a finomérzetek és a tudati folyamatok megfigyelése áll. Ez a fajta jógagyakorlás lecsendesíti az elmét, és felkészíti a testet a meditációra.

fitnesz fitspo jóga mozgás sport

Még több
Kultúra