5 ok, amiért érdemes Koppenhágába utazni

A dán főváros vonzereje vitathatatlan. Skandinávia legnépesebb városaként nyüzsgő kulturális élettel bír, de sokan látogatnak ide azért is, hogy megnézzék A kis hableány szobrát, hangulatos kikötőjét, vagy éppen a hírhedt hippinegyedet, Christianiát. Mi viszont a szokásos látványosságokon kívül még öt okot tudunk, amiért Koppenhága kihagyhatatlan úti cél!

5 ok, amiért érdemes Koppenhágába utazni
2014.10.30. 19:18

1. Kødbyen

A Vesterbro kerületen belül lévő Kødbyen területén találhatóak a város legmenőbb galériái, éttermei és szórakozóhelyei. Nyersfordításban ezt a részt húsvárosnak nevezhetnénk, ugyanis évtizedekig csupán hentesüzletek, mészárszékek és egyéb húsfeldolgozással foglalkozó üzletek központja volt. A 2000-es évekre azonban valamelyest szakított véres múltjával, és ma a legszuperebb buliknak ad helyet – aki kíváncsi a város éjszakai életére, mindenképp itt bóklásszon!

2. Pattanj bicajra!

Koppenhága a világ egyik legkerékpárbarátabb városa. A bicikli a város viszonylag kis területe (Budapest egész területénél 6-7-szer kisebb), jól kiépített kerékpárútjai és kölcsönzési lehetőségei miatt a legideálisabb közlekedési eszköz. Néhány dolgot azonban érdemes szem előtt tartani, például tartsuk be a KRESZ-szabályait, mert a piros lámpán áthajtást kihalt utcán is keményen büntetik. Emellett a kézzel való irányváltoztatás jelzése kötelező, nem csupán a kanyarodást jelzi mindenki a mögötte haladóknak, de fel kell tartanunk (egyenesen) a kezünket abban az esetben is, ha megállnánk.

3. Den Sorte Diamant

A város kikötőjében található impozáns királyi könyvtár Fekete Gyémánt néven híresült el, szokatlan formája és polírozott gránitburkolata miatt. A 90-es években több modern épületet is felhúztak Koppenhága partján, melyek a tengerre néznek, köztük az operaház és a Fekete Gyémánt. Az épületben nem csak a könyvtár kapott helyet, hanem koncertterem és két múzeum is, a Nemzeti Fotográfiai Múzeum és a Dán Karikatúra Múzeum.

4. Stílusles

Stockholm mellett Koppenhága a skandináv országok stílusközpontja. Szuperizgalmas tervezők üzleteinek ad otthont a város, például a multitalentum Henrik Vibskovnak, aki amellett, hogy elismert divattervező, filmet is rendez és a Trentemøller zenekar dobosa. De nem csak a dizájnerboltokba érdemes betérni, hanem az izgalmas turkálók valamelyikébe is, például a Pragba, vagy látogass el Európa leghosszabb bevásárlóutcájába, a Strøgetbe. Sőt már az is rendkívül inspiráló, ha figyeljük az utca emberét: csak úgy nyüzsög a város a jól öltözött fiataloktól!

5. Dronning Louises Bro

A Lujza hessen–kasseli hercegnőről elnevezett híd egyenesen Nørrebro menő művésznegyedébe visz. Amikor napos idő van, az emberek kiülnek a hídra sorban a padokra és a földre, sokan hoznak saját hangrendszert, így különböző stílusú zenéket hallhatunk a híd különböző pontjain. Érdemes itt napfürdőzni egy kávé társaságában és figyelni a város multikulturális lakóit.

 

Képek: www.pigenogpomfritten.dk, www.sharingcopenhagen.dk, www.hipshops.com

5 ok dánia divat kerékpár Koppenhága látnivaló nevezetesség skandinávia stílus utazás úti cél

Még több
Kultúra