5 ok, amiért érdemes Malmőbe utazni

Ha érdekel Skandinávia, de a hideget nem annyira bírod, Svédország harmadik legnagyobb városa lehet számodra az egyik legizgalmasabb, egyben ideális úticél. Legalább öt indokot tudunk, miért!

5 ok, amiért érdemes Malmőbe utazni
2014.06.29. 19:49

1. Szaunaház a tengerben

Ez a tradicionális Ribersborgs Kallbadhus egész évben népszerű a svédek körében. Egy hosszú stég visz ki a tengeren az épülethez, mely két részre oszlik. Nők és férfiak külön élvezhetik a különböző szaunákat, mindezt persze teljesen pucéran. Az egyetlen találkozási pont (az éttermen kívül) a középen található koedukált szauna, melynek ablakából csak a tengert látni. A szauna után pedig jeges víz helyett megmártózhatunk a mindig meglehetősen hideg tengerben. Nyáron viszont gyakran van annyira jó idő, hogy napozni is ideális helyszín.

2. Éghajlat

Mivel Malmö Svédország legdélebbre eső pontján található, így Skandinávia többi részéhez képest egészen enyhe az időjárás. A nyarak kellemesen melegek, 20-21 °C-os átlaghőmérséklettel. Ezáltal a dél-svédek többnyire közvetlenebbek és barátságosabbak is, mint északi honfitársaik.

3. Európa második legmagasabb épülete

Svédország és egyben Skandinávia legmagasabb épülete a Turning Torso. Bár az év legtöbb napján nem mehetünk be (hacsak nem az ott működő valamely irodában dolgozunk vagy az egyik luxusapartman boldog tulajdonosai vagyunk) ebbe a 190 méter magas szédítő felhőkarcolóba, kívülről is fantasztikus látványt nyújt, ráadásul a környékén csupa alacsony épület található, így még grandiózusabbnak tűnik.

4. Øresund híd

A híres híd, mely összeköti Malmőt Koppenhágával, 2000-ben készült el. Éjszaka is közlekednek rajta a vonatok, segítségével kb. húsz perc alatt Dániában lehetünk, így egy füst alatt Koppenhágát is megnézhetjük, vagy akár csak átugorhatunk egy ebédre, kiállításra vagy koncertre, majd vissza. Ez a híd az egyik főszereplője a Bron/Broen (Híd) című svéd-dán krimi sorozatnak is, melynek változatait azóta elkészítették már az amerikaiak és mexikóiak, illetve az angolok és franciák is.

5. Malmö Fesztivál

Ha nyári látogatást tervezel, érdemes augusztusra időzítened, idén 15-22. között rendezik meg a Malmői Fesztivált, ami európai szinten is nagyon elismert, és évről évre felvonultatja az összes menő svéd zenekart. 2014-ben például a First Aid Kit, Jenny Wilson és Icona Pop is fellép.

5 ok Koppenhága legmagasabb malmö oresund híd skandináv skandinávia svédország szauna tenger turning torso utazás városnézés

Még több
Kultúra