Levert vagy? Dobd fel magad!

Valljuk be, a január többségünknek nem éppen a kedvenc hónapja: vége az ünnepeknek, a jó idő sincs még kilátásban, minden szürke és hideg. Ez azonban nem kell, hogy automatikusan kedvünket szegje, mert ha tudatosan odafigyelünk magunkra és másokra, máris könnyebben pozitív hangulatba kerülhetünk. Hat hathatós ötlet következik levertség ellen!

Levert vagy? Dobd fel magad!
2014.01.03. 20:48

Használd ki az évszak adta lehetőségeket

Korcsolyázni, hógolyózni, síelni, nyugalmat árasztó havas tájban sétálni csak ilyenkor lehet anélkül, hogy vagyonokba kerülne, de vidám pulóverekben és sapkákban is furcsán festenél májusban. Ha egyáltalán nem fűlik a fogad ahhoz, hogy kimozdulj a négy fal közül, azt is előnyödre fordíthatod: bekuckózni jó filmekkel, forró csoki vagy tea mellett olvasni, vacsorapartit rendezni, sütnifőzni, de szaunázni is ilyenkor a legjobb. Ezekhez nagy melegben biztosan kevesebb motivációd lesz.

Látogasd meg egy idősebb rokonodat

Az év eleji holt időszakban, amikor ráadásul akár hetekig nem látunk napfényt, hajlamosak vagyunk sötétebben látni problémáinkat, mint amilyenek azok valójában. Az idősebb emberekkel való beszélgetés segíthet perspektívába helyezni az életünket, arról nem beszélve, hogy ők is biztosan örülnek a látogatónak.

Kezdj el mozogni

Az ünnepek alatt hajlamosak vagyunk megfeledkezni a testmozgás fontosságáról, vagy éppen időnk nincs rá, viszont a kiadós lakomák nyoma rögtön meglátszódik. Ha már januárban nekikezdesz az edzésnek, hamarabb visszanyered a jó közérzeted, és legkésőbb a bikiniszezonra biztosan csúcsformába kerülsz. Emellett a mozgás bizonyítottan boldogsághormont termel a szervezetedben és jobban is alszol tőle, amire különösen nagy szükséged van ahhoz, hogy legyen energiád szembenézni a tél utolsó két hónapjával. Az enyhe időjárás miatt akár a szabadban is futhatsz, így a friss levegő is hozzájárulhat ahhoz, hogy jobb hangulatba kerülj.

Tégy valamit másokért

Mindenkit megviselnek a hideg hónapok, de vannak, akiket ez hatványozottan érint, például az utcákon élő hajléktalanokat. Számos alapítványon keresztül adakozhatsz, vagy önkéntes munkával segítheted őket, de akár egyénileg is szervezhetsz gyűjtést, vagy csak vehetsz egy pohár forró italt egy rászorulónak. Apró gesztusok is sokat számíthatnak a másiknak, és te is jól fogod érezni magad tőle.

Vesd bele magad a tervezésbe

Az újév remek alkalom arra, hogy leszámolj rossz szokásaiddal, vagy egyszerűen csak elhatározd, hogy jobb lesz a 2014-es éved, mint az előző volt. Töltsd tervezéssel a januárt, tűzz ki magad elé rövid- és hosszútávú célokat, melyek a szemed előtt lebeghetnek a sötét hónapokban. Találd ki például, hová mész idén nyaralni, nézz utána a lehetőségeknek, talán még pénzt is megtakaríthatsz, ha már most lefoglalod a szállást és a repülőjegyet.

Iktass be mini szabadságot januárra vagy februárra

Egy relaxáló wellnesshétvége valamelyik vidéki szállodában, vagy néhány nap egy közeli országban izgalmasabbá teheti a téli hónapjaidat. Ellátogathatsz például Pozsonyba, vagy Bécsbe február 20-án a Bécsi Filharmonikus zenekar koncertjére, a hosszú hétvége fennmaradó idejét pedig nagy sétákkal és múzeumlátogatással töltheted. Jegyek már 6 eurótól kaphatóak: itt.

 

Rovatfotó: Getty Images/Caiaimage

depresszió ellen hangulatjavító levertség ötletek rosszkedv téli tippek

Még több
Kultúra