Fűszerek, amik felfűtenek

A réteges öltözködés mellett sok más módszer rendelkezésünkre áll a hideg elleni harcban, például a forró ételek és italok. Ezek még hatásosabbak lehetnek néhány szó szerint vérforraló fűszertől, ráadásul ma már a korábban ritka kincsnek számító növényeket és porokat is sokkal könnyebben beszerezhetjük. Bemutatjuk a kedvenc őszi fűszereinket!

2013.11.03. 18:09
Katt a galériára!
7 fotó

Fűszerek, amik felfűtenek

1 of 7
2 of 7
3 of 7
4 of 7
5 of 7
6 of 7
7 of 7

  2 of 7
Fűszerek, amik felfűtenek

A chili paprika eredetileg Dél- és Közép-Amerikából származik, legkorábbi nyomait egy i.e. 7000 környékéről származó perui temetkezési helyen találták. Széles körben akkor válhatott ismertté, amikor Kolumbusz második útján, 1494-ben behozta Európába. Kezdetben a chilit kolostorokban termesztették, mint gyógynövényt és botanikai ritkaságot. Legjellemzőbb tulajdonsága, hogy csíp, nagyon stabil, sem melegítésre, sem fagyasztásra nem sérül, és nem is bomlik el. Eltérően a feketeborstól és a gyömbértől, tartósan érzéketlenné teszi az idegvégződéseket. A megfázás megelőzésére is jó.

  3 of 7
Fűszerek, amik felfűtenek

Srí Lanka szigetén és a Szunda-szigeteken, valamint Kínában találtak rá először a termesztett fák ágairól lefejtett sötétbarna színű fűszerre, a fahéjra. A jellemzően édeskés, kissé mégis csípős fűszernek két variánsa létezik: az amerikai konyhában népszerű kínai fahéj, amiben a csípős íz dominál, míg az Európában ismertebb ceyloni fajta enyhébb, finomabb ízű. Az egykoron fűszerháborút is kirobbantó fahéj nemcsak süteményekhez, hanem forró italokhoz, levesekhez és mártásokhoz is kitűnő hozzávaló. Egyes nézetek szerint az emberi kapcsolatok kialakításának kulcsa a finom fahéj, az orvoslásban pedig étvágyjavítóként vagy gyomorerősítőként funkcionál.

  4 of 7
Fűszerek, amik felfűtenek

A hagyomány szerint a gyömbérolaj felhevíti a hűvös, szomorú vagy félénk természetűeket, de még hosszan lehetne sorolni, mi mindenre alkalmazhatjuk. Görcsoldó, fájdalomcsillapító hatású, nagyon jó memóriajavító, kiélesíti az érzékeket. A téli betegségek megelőzésére javasolt a gyömbértea. A hagyományos indiai orvoslás, az ájurvéda szerint a gyömbér nemcsak a testet, hanem a lelket is erősíti, mert fokozza az intelligenciát és határozottabbá tesz. A kínai tengerészek gyömbérgyökeret rágtak tengeribetegség ellen. A középkori Itáliában a gyömbér az időskori boldogság biztosítéka volt, mert fokozza a szexuális vágyat. Angolszász országokban ma is népszerű a belőle készült gyomornyugtató ital és sör. A kozmetikai iparban is igen kedvelt, általában férfiparfümök összetevője, de segít a naracsbőr és a visszértágulatok kezelésében is.

  5 of 7
Fűszerek, amik felfűtenek

Beszédes neve van: a kardia (szív) és amomum (fűszer) szavak összetétele azt jelenti, a szív fűszere. Indiában ősidők óta fogyasztják, már a szanszkrit írások is említik - állításuk szerint elűzi a rossz emlékeket. A kardamom a gyömbérfélék családjába tartozik, kapható őrölten vagy egészben is, delikáteszüzletekben, bioboltokban lehet hozzájutni. A sáfrányhoz hasonlóan drága fűszert a Közel-Keleten kávéhoz, Indiában a tejes teához használják. A svédek almapudingba teszik, a norvégok hamburgert, kolbászt ízesítenek vele. A karácsonyi menü közkedvelt fűszere, megbolondíthatjuk vele a tejberizst vagy a répatortát is. Rágcsálása kellemes szájízt ad, és állítólag a fogaknak is jót tesz. Használják felfúvódás ellen, illetve rossz emésztés esetén, de a fejfájást is enyhíthetjük vele. Serkenti a szívizmok működését. Tonizáló hatása miatt kozmetikumokban is használják.

  6 of 7
Fűszerek, amik felfűtenek

Egy indonéz szigetről, Bandáról származik. Kezdetben gyógyszerként használták, az indiai védikus írásokban fájdalom- és lázcsillapítóként, arab írásokban gyomorbántalmak gyógyszereként, illetve afrodiziákumként szerepel. A borshoz hasonlóan nagyon drága fűszernek számított, már csak azért is, mert a középkorban úgy tartották, a pestis egyik ellenszere, valamint a bolhákat is szerecsendióval irtották. Kis mennyiségben jó hatással van a vérnyomásra, gyomornyugtató, köhögéscsillapító, ám ha túl sokat használnak belőle, hányingert, erős szívdobogást, szédülést és fejfájást okozhat.

  7 of 7
Fűszerek, amik felfűtenek

A korai orvostudomány és a népi gyógyászat is sok jó tulajdonsággal ruházza fel - az agy, az idegszövetek és a szívizom erősítőjének tartják, ezért krónikus fáradtság, álmatlanság, szívbetegségek és a szexuális vágy csökkenése esetén is ajánlják. A szezámolaj rendszeres használata segít egészségünk megőrzésében, a legeredményesebb természetes gyógyír a daganatos sejtek növekedésének megakadályozásában. Mindezek mellett persze imádjuk a konyhában is!

chili egészség fahéj fűszerek fűszernövények gyömbér hideg kardamom sáfrány szerecsendió szezámmag

Még több
Kultúra