3 frissítő gyümölcssaláta

Nagy melegben jobban esik a friss gyümölcs, és még jobban, ha saláta formájában kerül az asztalra. Az ízek és a színek keveredése már önmagában élvezet, de ha igazán különleges élményre vágyunk, tegyünk a tálba egy-két extra hozzávalót is!

2013.06.14. 09:19
Katt a galériára!
3 fotó

3 frissítő gyümölcssaláta

1 of 3
2 of 3
3 of 3

  2 of 3
3 frissítő gyümölcssaláta


  3 of 3
3 frissítő gyümölcssaláta


Epres sárgadinnye-saláta fűszeres-citromfüves sziruppal

Hozzávalók
2 nagyobb friss citromfű szára durvára vágva, 2 friss chili hosszában negyedelve, 1 lime héja lereszelve, 200 g cukor, 500 g eper félbevágva, 500 g sárgadinnye felkockázva, 2 ek. mentalevél felaprítva, 2 tk. darált, kandírozott gyömbér, 125 ml joghurt

Elkészítés
Kezdésként tegyünk egy tálat egy nagyobb, jéggel teli tálba. A citromfüvet, a chilit, a lime héját, a cukrot 250 ml vízzel forraljuk addig, amíg a cukor feloldódik, majd főzzük további 8 percig. Akkor jó, ha az öntet besűrűsödik, és elképesztő illat lengi körbe a konyhát. Ha kész, azonnal tegyük a jeges fürdőbe, és hagyjuk is ott 15 percig. A dinnyét, az epret és a mentaleveleket tegyük egy tálba. Ha rusztikus végeredményt szeretnénk, csak dobáljuk bele hanyagul a gyümölcsöket, de ha a szimmetria hívei vagyunk, állítsuk őket katonás rendbe. Ezután tegyük hűtőbe, hogy kellemesen megdermedjen és összeérjenek az ízek. Ha minden kész, már csak annyi a dolgunk, hogy a gyömbért összekeverjük a joghurttal, a gyümölcsöket pedig meglocsoljuk a kétféle öntettel, és tálalhatunk is.

Citrussaláta joghurtos öntettel

Hozzávalók
1 grapefruit, 1 narancs, 1 vérnarancs, 1 ek. görög joghurt, 1 ek. apróra kockázott hagyma, 60 ml frissen facsart narancslé, 1 tk. méz, kevés apróra vágott friss mentalevél

Elkészítés
Hámozzuk meg a gyümölcsöket, vágjuk őket vékony karikákra, tegyük tányérra és szórjunk rá friss mentalevelet. Egy kisebb tálban keverjük össze a joghurtot, a mézet, a narancslevet és a hagymát, majd öntsük nyakon a citrusféléket. A rendhagyó hozzávalót felhasználva inkább köretként tálaljuk, anélkül viszont desszertként, reggelire vagy uzsonnára is  fogyaszthatjuk.

Piros gyümölcssaláta

Hozzávalók
500 g kimagozott cseresznye, 500 g nagyobb szemű eper negyedelve, 1,5 tk. koriandermag, 2-3 ek. nád- vagy barnacukor, kevés frissen facsart citromlé és reszelt citromhéj

Elkészítés
A kimagozott cseresznyét és a negyedelt epret egy nagyobb tálban tegyük félre. Egy száraz serpenyőben pirítsuk illatosra a koriandermagokat, majd törjük össze őket egy mozsárban. Keverjük össze a cukorral, szórjuk meg vele a gyümölcsöket, reszeljünk rájuk citromhéjat és öntsünk rá citromlevet. Pihentessük 10 percig, hogy az ízek összeérjenek, majd élvezzük a zamatos salátát!

 

Receptek és képek: abeautifulmess.com, foodandwine.com, 101cookbooks.com

citrusfélék cseresznye eper gyümölcssaláta narancs receptek sárgadinnye

Még több
Kultúra