Sütemény az ősz kedvenc alapanyagából

Az ősz egyik kihagyhatatlan alapanyaga a sütőtök. Tele van vitaminokkal, és nagyon változatosan elkészíthető. Csinálhatunk belőle levest, rizottót, ehetjük csak úgy magában sütve, édesen vagy sósan, de remek alapanyag süteményekbe is. Mi most édességet készítettünk belőle, és meg kell hogy mondjam, nagyon jót tett a püré a piskótának: isteni lágy, krémes lett tőle, a szerecsendió és a narancsos krém pedig csak még tovább fokozta az élményeket.

Sütemény az ősz kedvenc alapanyagából
2012.10.17. 09:30

Sütőtökös süti narancskrémmel

Ezt a receptet a Sajtkukac blogon találtam, eredetileg tekercset kellett volna belőle készíteni, de nekem csak túl nagy vagy túl kicsi tepsim volt, így lett belőle emeletes sütemény.

Hozzávalók:

  • 90 gr liszt
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 tk fahéj
  • ½ tk só
  • ¼ tk őrölt szerecsendió
  • 3 tojás
  • 190 gr nádcukor
  • 170 gr sütőtök püré
  • 3-4 evőkanál darálatlan mák (nálunk ez most kimaradt)

A krémhez

  • 250 gr mascarpone
  • 1 narancs reszelt héja
  • néhány csepp narancsolaj (gurmet boltokban beszerezhető)

Kevés porcukor a tetejére

Elkészítés

Ha nincs otthon félretéve sütőtökpürénk, akkor először karikázzunk fel egy kisebb tököt, és süssük puhára. Ha kihűlt, kaparjuk ki annyi szeletnek a belsejét, amíg el nem érjük a kívánt mennyiséget. A maradékot, amíg sül a süti, megehetjük, de másnapig is eláll.

A lisztet keverjük össze a fűszerekkel és a szódabikarbónával. (Én teljes kiőrlésű lisztet használtam, ezért lett kicsit barnább a piskóta színe.) A tojásokat keverjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá a pürét. Óvatosan forgassuk bele a lisztes keveréket és ha szeretnénk, most ekkor adjuk hozzá a mákot is. Öntsük a masszát sütőpapírral bélelt tepsibe és süssük 180°C fokra előmelegített sütőben 12-14 percig. Ha tekercset készítünk, akkor még melegen tekerjük fel és hagyjuk kihűlni.

Addig készítsük el a tölteléket. A mascarponét keverjük ki a narancshéjjal és a narancsolajjal, ezt kenjük a kihűlt piskótára, majd tekerjük fel újra és szórjuk meg porcukorral.

édesség narancs püré sütemény sütőtök

Még több
Kultúra