A hollandok hazatérnek

Holland mesterek Budapestről – remekművek a Szépművészeti Múzeumból címmel nyílik kiállítás november 12-én a haarlemi Frans Hals Múzeumban. A tárlaton nyolcvan, a holland aranykor mestereinek keze munkáját dicsérő alkotás mutatkozik be.

2016.11.08. 12:13

saenredam

Pieter Jansz Saenredam: A Nieuwe Kerk belseje Haarlemben, 1653, Szépművészeti Múzeum, Budapest

„A budapesti intézmény a világ egyik legnagyszerűbb gyűjteményével dicsekedhet, de szemben a világ hasonló, vezető múzeumaival, mint amilyen a Louvre vagy a londoni National Gallery, a Szépművészeti kollekciója felfedezésre váró drágakő – fogalmaznak a haarlemi szakemberek.

A Szépművészeti átfogó felújítása adott lehetőséget a Frans Hals Múzeumnak arra, hogy kivételes, 17. századi festményeket hozzon Haarlembe. A kiállításnak különleges jelleget ad, hogy az olyan jól ismert holland és flamand festők művei mellett, mint van Dyck, Hendrick Avercamp vagy Jan Lievens, haarlemi művészek képeit is bemutatja.

Az idén, Frans Hals születésének 350. évfordulóján két, a haarlemi mester által festett nagyszerű portré érkezik Budapestről, hogy újra összetalálkozzon a Frans Hals Múzeumban őrzött társaival. Ugyancsak része lesz a kiállításnak számos olyan haarlemi festő képe, akiknek alkotásai nem találhatók meg a holland múzeum gyűjteményében, így Willem Buytewech és Dirck Bleker művei. A tárlaton 55 festmény mellett huszonöt grafikát is megtekinthet a közönség, olyan művészek alkotásait, mint Rembrandt, Karel van Mander és Frans Post.

A kiállítás fókusza Haarlemre, mint a 17. századi festészet megújításának középpontjára esik. A középpontban azok a művészek állnak majd, akik egész pályafutásuk során a városban éltek, de bemutatkoznak olyan festők alkotásai is, akik csak rövid ideig időztek itt, vagy itt születtek. Hals művei mellett ide érkezik Johannes Verspronck néhány csodálatos portréja, Jan Steen, Dirck Hals, Jan Miense Molenaer és Richard Brakenburgh több zsánerképe, néhány Salomon van Ruysdael és Jacob van Ruisdael műhelyéból kikerült haarlemi tájkép, valamint Willem Claesz Heda és Jan Jansz van de Velde néhány pompás csendélete. A rendezvény számos párhuzamot von a két múzeum gyűjteménye között, például Pieter Saenredam két templombelsőjének segítségével.

A Holland mesterek Budapestről – remekművek a Szépművészeti Múzeumból 2017. Február 2-ig várja a látogatókat a haarlemi Frans Hals Múzeumban.

2016 budapest festészet hollandia képzőművészet kiállítás művészet múzeum Németalföld Szépművészeti

Még több
Kultblog