Mintákban a világ

A mútlba tett különleges utazást kínál a Balogh Boglárka képeiből készült rendhagyó fotókiállítás, amelyet október 19-től a Magyar Nemzeti Múzeum régészeti tárában nézhetünk meg.

Mintákban a világ
2016.10.17. 14:22

Afrika arcai 14 képen: ősi hegtetoválás, vadászat a mindennapi betevőért és a felnőtté avatás máig élő, fájdalmas hagyományai. Milyen titkokat rejt a múlt, milyen mindennapi harcokat támaszt a jelen, milyen jövő vár Afrika utolsó szabad népeire, hogyan illesztik be a mindennapjaikba a modern világ elemeit? Balogh Boglárka újságíró 2016-ban négy hónapot töltött Afrika hat országában, ahonnan beszámolt az ELLE olvasóinak is többek között a tanzániai rituális albínó gyilkosságokról, a veszélyeztetett hegyi gorillákról, valamint a helyi közösségek, törzsek mindennapjairól is.

boglarka1

Élményeit most egy különleges megvilágításban láthatjuk újra: a Magyar Nemzeti Múzeummal és a National Geographic Magyarországgal közösen ugyanis Mintákban a világ:Afrika jelene – egy különleges utazás története címmel időszakos fotókiállítást szervez október 19-november 13. között a múzeumok októberi fesztiválja keretében.

Afrikai képeiből azzal a céllal válogatott, hogy így mutassa be, hogyan segíti a természet-közeli népek tanulmányozása a régészetet, a néprajzot és az antropológiát. A felvételek egyszerre engednek bepillantást a törzsek életébe és az őskori ember mindennapjaiba is. Ahogy Boglárka vallja, az anyaggyűjtés nagyszerű lehetőséget adott arra, hogy utazása során egy teljesen másfajta emberi természetet és életformát ismerhessen meg, amelyben ezek a sokszor tévesen primitívnek titulált társadalmak sokkal szabadabbak, mint mi magunk, nyugati emberek.

boglarka2

A bőség és az évszázados technológiai fejlődés ellenére a majdnem teljesen anyagi javak nélkül élő vadászó-gyűjtögető népeknek sok szempontból ugyanolyan kielégítő és színes az élete, mint az iparosodott társadalmakban élőknek. Sőt! Felhalmozás nélküli életmódjuk és kollektív döntéshozataluk által nekik sikerült több tízezer éven át úgy életben maradniuk és gyarapodniuk, hogy közben tökéletes harmóniában éljenek környezetükkel, vigyázva a természetre és az erőforrásokra, amelyekre gazdaságuk épül.

boglarka3

A tárlat egy különleges világba kalauzol, ahol annak lehetünk szemtanúi, hogy Uganda és Tanzánia természeti népei hogyan adaptálták a mindennapjaikban a modern világ beáramlását.

2016 Afrika állatok Balogh Boglárka fotó fotográfia kiállítás Nemzeti Múzeum törzsek törzsi kultúra

Még több
Kultblog