Cate Blanchett: “Therese szerelme olyan, mintha újra kellene tanulnia járni”

A világhírű írónő, Patricia Highsmith 1952-ben Claire Morgan álnéven jelentette meg a két nő szerelméről szóló és emiatt nagy botrányt kavart könyvét. A Carolból most az Oscar-díjra jelölt Todd Haynes készített filmet.

2016.02.17. 16:00

Az eddig két Oscar-díjjal jutalmazott Cate Blanchett-et és Rooney Marát is jelölték a filmes díjra a Carolban nyújtott alakításukért, mely mindösszesen hat Oscar-jelölést kapott. A címszereplő karaktert megformáló színésznő a stábnak mesélt a kulisszák mögött a film nőiségéről, mély érzelmességéről, ebből szemezgetünk most néhány gondolatot.

carol1

Az ötvenes évek gazdasági fellendülése idején a húszas éveiben járó Therese (Rooney Mara) Manhattan egyik nagyáruházában dolgozik eladóként, naphosszat a jobb életről és a szerelemről álmodozik. Egy nap találkozik a jómódú Carollal (Cate Blanchett), aki kihűlt házasságában vergődik, amit csak kislánya iránti imádata tart össze. A két nő között rögtön szikrázni kezd a levegő, és kezdetben ártatlannak induló megismerkedésük az érzelmek hatására gyorsan elmélyül. Blanchett szerint – aki maga is nagy Highsmith-rajongó – abban rejlik az írónő regényének egyik erőssége, hogy Carol karaktere tele van misztikummal, és ez nem csak a környezete előtt teszik titokzatossá a nőt, hanem saját magával szemben is. Carol higgadt és nyugodt természet, ezért látszólag képes a kompromisszumra, és csak azért együtt élni férjével, hogy imádott kislányával maradhasson. Olyan, mint egy cérnaszál, húzzák-húzzák, feszül, és amikor túlfeszül, szétszakad – ez történik vele, amikor választás elé állítja a férje, hogy vagy felvállalja Therese iránt érzett szerelmét és akkor le kell mondania a gyermekéről, vagy férjével marad és nevelheti tovább közös lányukat.

carolffi

Blanchett Rooney Mara karakterére is kitér, amivel kapcsolatban szerinte az az izgalmas és nagyon emberi, hogy itt van ez a fiatal lány, aki nincs tisztában az érzéseivel, és össze van zavarodva, amikor találkoznak. Hiszen lássuk be, amikor szerelembe esünk, senki sincs tisztában az érzelmeivel. És erre nincsenek szavak, ezekre az érzelmekre, amit furcsa mód egy nő iránt érez, ilyenkor a nyelv nem segít. Olyan inkább, mintha újra kellene tanulnod járni, hiszen olyasmit tapasztalsz meg, amit azelőtt soha. Itt jön a képbe a karakterem, aki segít benne azt az érzést erősíteni, hogy ők talán együtt lehetnek – mondta Blanchett. Ezen a ponton különösen izgalmas a történet: amikor Therese elkezd bízni magában és elfogadni az érzéseit, Carol kezd szétesni a választás súlya alatt, majd amikor a legnagyobb szüksége lenne Therese-re, a lány akkor kezd el távolodni tőle. A kétszeres Oscar-díjas színésznő szerint ez a folytonos kisiklás egymás elől az, ami a mélyen romantikus mivoltát adja ennek a történetnek, és teszi azt különösen széppé.

A Carol február 11-től látható a magyar mozikban! (Forrás: a Carol hivatalos werkanyaga)

Carol Cate Blanchett film kultblog kultúra mozi program

Még több
Kultblog