Rooney Mara: A Carol egy gyönyörű szerelmi történetet mutat be

Moziba mennétek, de még nem tudjátok, mit lenne érdemes megnézni? Íme, egy ELLE tipp: már műsoron a hat Oscar-díj jelölést besöpört Carol, Rooney Mara és Cate Blanchett főszereplésével!

2016.02.12. 16:00

2015 kétségkívül szerencsés év volt Rooney Mara számára. A tetovált lány remake-jével Oscar-díjra jelölt színésznő a Carolért Cannes-ban elnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat, ettől kezdve nemzetközi díjeső hullott a filmre és különösen őrá, s alakításáért mostanra egy Oscar-jelölést is begyűjtött. Az ötvenes évek gazdasági fellendülése idején játszódó alkotásban a húszas éveiben járó Therese (Rooney Mara) Manhattan egyik nagyáruházában dolgozik eladóként, és naphosszat a jobb életről és a szerelemről álmodozik. Egy nap találkozik a jómódú Carollal (Cate Blanchett), aki kihűlt házasságában vergődik, és amit már csak kislánya iránti imádata tart egyben. A két nő között rögtön szikrázni kezd a levegő, és kezdetben ártatlannak induló találkozásuk az érzelmek hatására gyorsan elmélyül. A szerelem felszínre hozza a valós érzelmeket, s minden tiltás ellenére utat tör magának.

carol1

Rooney Mara szerint azért nagyon fontos film a Carol, mert egy gyönyörű szerelmi történetet dolgoz fel. És mivel a szerelemmel kapcsolatban mindenkinek van saját élménye, a néző könnyen azonosulhat egyik-másik elemével – a főszereplőkben dúló érzelmekkel, a párválasztások nehézségeivel, dilemmáival. “Szerettem volna Cate-tel és Toddal (Todd Haynes, a rendező – a szerk.) dolgozni, és a forgatókönyv is egészen csodálatos volt. Olyan kettős coming of age története van a Carolnak, amelyben a két nő más életkorban, más élethelyzetben, de ugyanúgy fontos fejlődési szakaszon esik át. Therese és Carol is olyan sorsfordító helyzetbe kerülnek, amikor dönteniük kell, hogy milyen emberré szeretnének válni és hogyan akarják élni az életüket – ezekben a döntésekben segítik egymást onnantól, hogy megismerkednek.” Mara hozzáteszi, a film elején a karakterének látszólag tökéletes élete van, kiegyensúlyozott párkapcsolatban él, van munkája – valami azonban mégis hiányzik belőle. Egészen odáig nem tudja, mi az a valami, amíg egy nap be nem sétál az üzletbe Carol és meg nem pillantják egymást. Therese el sem tudja képzelni, hogyan lehet olyanná valaki, mint Carol, akit irigyel és csodál erősségéért és higgadtságáért – és a lányt lenyűgözi a kisugárzása. Mara szerint Cate Blanchett azért is volt csodálatos Carol szerepében, mert Cate ugyanilyen hatású a kamera előtt és magánemberként is. “Ugyanaz volt az első pillanatban az érzésem, amikor megláttam, mint Therese-nek – hogy lehet valaki ilyen, hogy lehetne olyanná válni, mint ő? Egy pillanatra én is olyan akartam lenni” – mondta Rooney Mara.

carol2

A Carolt február 11-től vetítik országszerte a hazai mozik! (Forrás: a Carol hivatalos werkanyaga)

Carol film kultblog kultúra mozi program szerelem szórakozás

Még több
Kultblog