Házimozi téli estékre

A hideg téli esték kiváló apropót szolgáltatnak arra, hogy újranézzük az utóbbi évek emlékezetes filmjeit. Takaró, tea, a megfelelő társaság, és indulhat a film. Íme, a mi válogatásunk!

2015.01.26. 18:17

Egy nap

A kritikusok által modern klasszikusnak bélyegzett Egy nap David Nicholls angol író bestsellere alapján készült, mely szokatlan módon mutatja be a barátság fontosságát és a szerelem szeszélyeit. Az Anne Hathaway és Jim Sturgess által megformált filmbeli Emma és Dexter történetébe évről évre egyetlen, júliusi nap által kapunk betekintést; húsz éven át.

 

Eredet

Cristopher Nolan filmje egy szédítő utazásra invitál bennünket a tudattalanba, ahol aztán – szó szerint és képletesen is – az érzelmekre és az intelligenciára építi fel a történetet. Az álomhacker, Leonardo DiCaprio és csapatának feladata egy gondolat elültetése egy haldokló milliárdos fiának elméjében. Az álom az álomban jelenetek pedig számunkra is lehetővé teszik, hogy realitásérzékünket a film idejére hátrahagyva belevesszünk az elme labirintusába.

 

Fekete hattyú

Nina (Natalie Portman) balett-táncos, övé a Hattyúk tava főszerepe. Tökéletes az ártatlanságot megtestesítő fehér hattyú szerepére, ám meg kell találnia magában a veszélyes, csalfa fekete hattyút is, mely ez esetben nem a gonoszság, sokkal inkább a megismerés metaforája. A főszerepben rejlő kettősség más-más egyéniséget kíván, a megfelelés vágya végül pedig egy önmagával viaskodó főhőst kreál, aki egyszerre válik a cselekmények elkövetőjévé és áldozatává. Natalie Portman sokat dicsért alakítását Oscar-díj igazolja, mellette pedig Mila Kunis, Winona Ryder és Vincent Cassel is feltűnik a filmben.

 

Időről időre

Tim (Domhnall Gleeson) 21. születésnapján tudja meg, hogy családjának férfitagjai képesek a saját múltjukban utazni. Ennek a különleges képességnek a birtokában kezdi meg önálló életét, melynek sorsfordító pillanatait követhetjük végig. Az Időről időre helyenként komplikált kérdéseket feszegető, de végig élettel teli romantikus vígjáték, melyben Rachel McAdams és Bill Nighy színészi alakítása is gyakran csal mosolyt az arcunkra. Az időutazás ellenére meglehetősen életszerű film, számunkra is ismerős érzelmekkel és szituációkkal.

 

Napos oldal

A film egy mániákus depresszióval küzdő, elvált ex-tanár (Bradley Cooper) és egy fiatal, friss özvegy (Jennifer Lawrence) egyezségéről szól, és arról, hogy aktuális élethelyzetük milyen társadalmi megítélés alá esik. Bár a két főszereplőben szociális érzékenység látszólag csak nyomokban található, egymáshoz való ragaszkodásuk mégis szerethetővé, a veszteségeik miatti kiszámíthatatlan változékonyságuk pedig realisztikussá teszik őket. Az egyidejűleg humoros és szívszorító film mondanivalója túlmutat a kínai szerencsesütik nagy életigazságain: nem a napos oldalról, hanem az oda vezető útról szól.

 

Lopom a sztárom

Sofia Coppola a Bling Ring néven elhíresült tolvajcsapat történetét vitte vászonra, és elgondolkodtató képet fest az Y-generáció értékrendjéről. A hollywoodi sztárok fényűző életétől elbűvölt fiatalok ugyanis több, mint három millió dollár értékben loptak ruhákat, ékszereket és luxustárgyakat, többek között Paris Hilton, Orlando Bloom, Lindsay Lohan, Paul Oakenfold és Rachel Bilson otthonaiból, csupán szórakozásból.

Szöveg: Mészáros Róza, a Central Médiaakadémia hallgatója

Még több
Kultblog