A kicsi is segít – ne feledkezz meg az 1%-ról!

Idén május 20-ig van lehetőség a 2013-as évi személyi jövedelemadónk 1+1%-áról nyilatkozni. Az első egy százalék egy civilszervezetnek ajánlható fel.

2014.05.12. 19:07

Néhány ajánlás szerkesztőségünk tagjaitól:

Fejes Éva művészeti vezető: Szemem Fénye Alapítvány

“A Dóri Ház Magyarország első gyermekhospice háza, amelyet a Szemem Fénye Alapítvány működtet Pécsett. Itt gyógyíthatatlan gyermekek és fiatal felnőttek, valamint családtagjaik részesülnek térítésmentes, szeretetteljes ellátásban, akár éveken át. A gyermekhospice másik ismérve, hogy nem csak daganatos, hanem minden egyéb, veleszületett vagy szerzett, életet megrövidítő betegségben szenvedő gyereket fogad, és igyekszik minden területen segítséget nyújtani. Mostanában a környezetemben több olyan esetről hallottam, ahol kiderült, hogy a 2-3 éves gyermek daganatos beteg, és ahol hihetetlen küzdelem folyik azért, hogy meggyógyuljon.

Mörk Leonóra vezető szerkesztő: Hajrá Peti! Alapítvány a Baleseti Oxigénhiányos Gyerekek Gyógyulásáért

“Peti szülei családi barátok, az első könyvem teljes bevételét az alapítványnak ajánlottam fel, és nekik szoktam átutaltatni az 1 %-ot is.”

Horváth Cili szerkesztő: Baja Ifjúsági Természetvédelmi Egyesület

“Még gyerekkoromban, az Újmohácsra szervezett madarásztáborokban ismertem meg az egyesület nagy tudású alapítóit, mai tagjait, akikkel rengeteg felejthetetlen órát, napot töltöttem a természetben. A szervezet fő célja az Alsó‑Duna Völgy (Baja kb. 40 km‑es körzete) természeti állapotának folyamatos megfigyelése, a veszélyeztetett élőhelyek védelme. Az egyesület tevékenységét elsősorban a madárvilág, a madarak élőhelyének tanulmányozásán keresztül végzi, és bárki tagja lehet 18 éven felül, aki hajlandó legalább egyszer részt venni a terepmunkában.”

Kiss Imola online vezető szerkesztő:

“Nehéz lelkiismeretfurdalás nélkül azt mondani, hogy egyik vagy másik szervezet tevékenysége fontosabb a másikénál, így még nem is sikerült döntenem a következő 4 szervezet között: a hajléktalanokat segítő, illetve a lakhatási jogokért küzdő Menhely Alapítvány; a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet, akik azért dolgoznak, hogy bárki megismerhesse alapvető emberi jogait, és érvényesíthesse azokat a hatalom indokolatlan beavatkozásaival és mulasztásaival szemben; a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE), amely az egyetlen családon belüli erőszakra specializálódott női civil szervezet és nemcsak a bántalmazott nőket segíti, de tesznek is azért, hogy a családon belüli erőszak ne legyen elfogadott hazánkban; végül pedig a Bethesda Kórház Alapítvány, melynek kiemelt célja, hogy a kórházban működő Országos Égés-sebészeti Centrumot fejlesszék, többek között egy Anyaotthonnal.”

A legfontosabb tudnivalók:

A törvény 23 különböző közhasznú tevékenységet különböztet meg, így a felajánlott összeget megkaphatja például egészségmegőrzéssel, szociális, tudományos, kulturális, oktatási, környezetvédelmi, állatvédő vagy éppen környezetvédő tevékenységgel foglalkozó szervezet. A második egy százalék pedig a 31 elismert egyház és egy kiemelt költségvetési előirányzat valamelyikének ajánlható meg. A kiemelt költségvetési előirányzatot minden esetben az Országgyűlés választja meg: a 2013-as adóévben a Nemzeti Tehetség Program feladatainak és tevékenységének fejlesztésére ajánlható fel az adó másik 1 százaléka. Nem árt ellenőrizni a kizárt szervezetek listáját sem azelőtt, hogy automatikusan kiválasztanánk a kedvezményezettet.

A rendelkező nyilatkozatot az adóbevallás részeként, vagy függetlenül az adóbevallástól is elküldhetjük postai vagy elektronikus úton. Amennyiben elektronikus úton töltöttük ki adóbevallásunkat, de elfelejtettünk nyilatkozni az 1+1%-ról, a NAV honlapjáról letölthető adatlapot utólag is kitölthetjük és postai úton vagy személyesen eljuttathatjuk lezárt, adóazonosító jellel ellátott borítékban, melynek végső határideje szintén 2014. május 20. Munkáltatói adómegállapítás esetén a rendelkező nyilatkozatot legkésőbb a leadási határidő előtt 10 nappal lezárt borítékban (a lezárt részen saját aláírással), névvel és adószámmal ellátva adhatjuk át a munkáltatónak.

A személyi jövedelemadó felajánlható 1+1%-ról mindenképpen érdemes nyilatkozni, hiszen már egy kisebb összeg is óriási segítség lehet, akár életet menthet, nagy lehetőség adónk egy hányadának felhasználásáról saját belátásunk szerint döntsünk. Nagyon fontos azonban helyesen kitölteni a nyilatkozatot, ha ugyanis helytelenül töltjük ki vagy a határidő lejárta után elküldött nyilatkozatot, azt úgy kezelik, mintha nem nyilatkoztunk volna, és az összeg az államnál marad.

A témáról minden egyéb információt, tippeket a www.ado1szazalek.com weboldalon találhatunk meg.

adó 1% adóbevallás alapítvány civil szervezet nyilatkozat segítség személyi jövedelem

Még több
Kultblog