Quantcast

Evie Toombes

A nyitott gerinccel született nő pert nyert az anyja orvosa ellen

A nyitott gerinccel született nő pert nyert az anyja orvosa ellen
© thianchai sitthikongsak

A kereset szerint az anya orvosa nem a helyes eljárást javasolta.

A 20 éves angliai paralimpikon, Evie Toombes kártérítést kapott, miután a bíróságon azt állította, hogy dr. Philip Mitchell nem adott megfelelő tanácsokat 50 éves édesanyjának a terhességet megelőző időszakban.

A bíró az anya javára döntött, majd kiemelte, hogy Mitchell mulasztása, hogy nem adott tájékoztatást a folsav szedésének fontosságáról, ami nagymértékben csökkentette volna a nyitott gerinc kockázatát. A bíró úgy ítélte meg, hogy ha az anya, aki már 2001-ben tanácsot kért Mitchelltől, érdemi útmutatást kapott volna, egészséges gyermeket szülhetett volna.

Evie konkrét állapotát lipomyelomeningocele néven emlegetik, amely a gerincet érinti, és maradandó fogyatékossághoz vezet.

Nemzetközi ajánlások szerint a nőknek naponta 400 mikrogramm folsavat kellene szedniük a teherbeesés előtt, hogy megelőzzék az ilyen jellegű problémák kialakulását, ami már az első trimeszterben bekövetkezhet.

Ahelyett, hogy az orvos azt tanácsolta volna Toombesnek, hogy várjon a teherbeeséssel, és szedje az étrend-kiegészítőket, Toombes emlékei szerint Mitchell inkább azt tanácsolta neki, hogy nyugodtan éljen szexuális életet már rögtön a fogamzásgátló szedésének leállítását követően. A konzultációt követően a nő megfogadta Mitchell tanácsát, és nem sokkal később teherbe is esett Evie-vel.

Ennek a mérföldkőnek számító ügynek az eredményeként az egészségügyi szakemberek mostantól számíthatnak arra, hogy felelősségre vonják őket akár a fogamzás előtti tanácsadás elmulasztásáért is.

Forrás: Elle