A Gucci eggyel tovább lép a művészet és a divat kapcsolatában

Elkezdődött új, képzőművészeket támogató programja

A Gucci eggyel tovább lép a művészet és a divat kapcsolatában
2019.07.01. 17:51

A divat és a művészet szerelme hosszú és jól dokumentált história. Ott volt Picasso és Coco Chanel. Elsa Schiaparelli és Salvador Dalí. Andy Warhol és Halston. Marc Jacobs és Stephen Sprouse. Rei Kawakubo és Cindy Sherman. Alexander McQueen és Damien Hirst.

Az ikonikus kollaborációkat még hosszasan sorolhatnánk. A két világ leginkább ruhák, táskák és cipők tervezésére működött együtt. De ma a divattervezők és a brandek egyre gyakrabban teremtenek tereket és platformokat képzőművészeknek, hogy bemutathassák munkájukat.

A Gucci az egyik legerősebb húzónév ebben a szegmensben, olyan támogatásokkal és eseményekkel, melyek az egész bolygóra kihatnak, köztük az új Artist in Residence programmal, melyben a márka a Chastworth House nevű angol birtokkal szövetkezett, hogy meghívhasson oda művészeket egy meghatározott időre, ahol valami újat kell létrehozniuk, a hely ihletésében.

A program ebben a hónapban kezdődik, először Rachel FeinsteinBritannia című szobrát leplezik le, egy olyan művészét, akinek régóta lelkes rajongói vannak a divatvilágban. A program szeretné ötvözni a régit a modernnel, ez a törekvés egyébként is jellemző rá, mióta Alessandro Michele tölti be a kreatívigazgatói posztot.

De a Gucci messze nem az egyetlen márka, amely segíti a művészeteket. A milánói Fondazione Prada 2015-ben nyitott és a párizsi Fondation Louis Vuitton 2014-ben. Mindkettő kikerülhetetlen galéria, mely hatalmas privát gyűjteményeket mutat be.

Az utóbbi évek fokozatos eltolódása azt jelenti, hogy a művészet és a divat közötti kapcsolat kevésbé lesz kézzel fogható, mint mondjuk egy designer táska, amire egy híres művész festményét nyomták (bár még maradt ez iránt is egy egészséges kereslet). Inkább arról lesz szó, hogy a divatmárka támogatja a művészeket, hogy munkájuk jobban eljusson a közönséghez.

Például Rachel Feinstein új munkája öt éven keresztül lesz kiállítva a Chatsworth House-ban. A művészet még sosem volt ilyen divatos!

divat gucci kultúra művészet

Még több
Divat